Nádherná zrubová chata na Táloch, do ktorej by ste sa hneď nasťahovali

06.09.2016  |     

Zariaďovanie novostavby z drevených trámov má svoje špecifiká. S tým, na čo sme zvyknutí pri murovaných domoch, by tu človek veru nepochodil. Drevu sa totiž treba prispôsobiť konštrukciou aj plánovaním – či už ide o vstavaný nábytok, alebo osvetlenie.

Jeleňa vyrobili architekti vlastnoručne: „Je to pravá ručná robota – priamočiarou pílkou z preglejky :-).“

Obývačka je zariadená jednoducho a čisto. „Nechceli sme ju ‚preplácať’ nábytkom, je tu len nutné minimum.“

Pokoj a vôňa lesa a zároveň blízko do civilizácie, navyše len kúsok od známeho lyžiarskeho strediska – víkendy v takejto lokalite by potešili nejedného našinca. Majitelia zrubu v Nízkych Tatrách poňali svoje chatárčenie veľkoryso a spoločensky, počítali pri ňom aj s priateľmi. Na ploche približne 190 m2 si tu môže voľné dni pohodlne užiť hoci aj 12 ľudí.

 ​

„Návrh aj realizácia interiéru tu boli zložitejšie, než je obvyklé - všade sme museli počítať so sadaním zrubu a všetky prvky, ktoré sa bežne kotvia do stien, tu museli byť navrhnuté ako konzoly alebo samonosné predsadené steny.“

Marek Pavlech, architekt

Prevahu dreva na stenách architekti utlmili neutrálnou betónovou dlažbou a bielou plochou kuchynskej linky.

V mene logiky a pohodlia

Dispozícia chaty sa nesie v duchu overenej logiky – takmer celé prízemie zaberá veľký spoločenský priestor rozdelený kozubom na obývačku a kuchynsko-jedálenskú časť. V obývačke je otvorený cez dve podlažia, čo ešte podčiarkuje jeho veľkorysé rozmery. K prízemiu patrí aj hlavná spálňa so samostatnou kúpeľňou a šatníkom, poschodie je celé vyhradené detským izbám a spálni, ktoré sú prístupné z galérie nad obývačkou.

Aj keď bolo riešenie typovej stavby v zásade praktické, architekti Pavlech a Paulišin, ktorých majitelia požiadali o návrh interiéru, dispozíciu jemne upravili: „Vymenili sme kuchyňu s jedálňou, čím obe získali vhodnejšiu polohu. Priestor v úzkom zálive na kuchyňu akurát postačil, jedáleň by tu však bola zbytočne stiesnená. Na novom mieste je navyše jedálenský stôl v blízkosti kozuba, ktorý dotvára atmosféru a sála teplo, takže sa tu sedí veľmi príjemne,“ vysvetľuje Marek Pavlech.

„Interiér sme, našťastie, začali navrhovať v čase, keď sa ešte dali urobiť niektoré zmeny v rozvodoch,“ dodáva. „Vedenie sietí je v zrube úplne iné než v bežnom dome. Všetko treba vopred presne premyslieť a zrealizovať počas hrubej stavby, pretože dodatočné zmeny sú problematické – každý zásah do dreva totiž vidno a nie všetko sa dá zamaskovať. Aj keď sme mali šikovných elektrikárov, nedalo sa všetko zrealizovať presne tak, ako sme chceli.“

Jedálenský stôl nechali architekti vyrobiť na mieru najmä z dôvodu jeho rozmerov – potrebovali taký, ku ktorému môže naraz zasadnúť až 10 ľudí. Dyhovanie je urobené tak precízne, že stôl vyzerá celkom ako z masívneho dreva.

Steny v pohybe

Pri zrube musí byť človek trpezlivý. Hrubá stavba totiž potrebuje dva až tri roky na to, aby si sadla, aby sa všetky drevené konštrukcie dostali do polohy, v ktorej už viac-menej zotrvajú. Obvykle sa až potom osádzajú okná a dvere a zariaďuje sa interiér. Tu ale majiteľ trval na tom, že chce chatu využívať čo najskôr, architekti teda museli použiť „plán B“ – všetok nábytok a vstavané prvky navrhli tak, aby ostala na sadanie nosných drevených konštrukcií rezerva približne 25 cm.

„Samozrejme, so sadaním stavby sa dá počítať,“ hovorí Michal Paulišin. „Žiadna konštrukcia, ktorá vyzerá, že je upevnená na stene, k nej v skutočnosti uchytená nie je. Všetky sú tu samonosné. Napríklad v kúpeľniach sme obklad aj zariadenie upevnili na predsadené steny alebo murované priečky. Tie sa zasúvajú do káps pod stropom, ktoré maskujú potrebnú medzeru. Rovnako sú riešené aj všetky okná a dvere,“ vysvetľuje architekt.

Komplikovanejší než obvykle bol aj návrh kuchynskej linky či schodiska, kde bolo potrebné siahnuť po technicky náročnejších alebo kompromisných riešeniach.

Bez tieňohry. Svietidlá – pavučinové gule – dali vyrobiť na mieru. Použili v nich matné žiarovky, aby na stenách nekreslili štruktúru tienidiel.

„Majitelia si určili základné požiadavky, ktorých sme sa držali, ale inak sme mali pri navrhovaní voľnú ruku, čo bolo veľmi fajn. Keď klient nezasahuje do každej drobnosti, všetko ide oveľa rýchlejšie a aj výsledok je obvykle lepší.“

Michal Paulišin, architekt

Pri montáži svietidiel v zrube sa musia používať nehorľavé podložky, nie každé svietidlo ju však má vo výbave. V niektorých prípadoch ich museli vyrobiť elektrikári.

DOM V KOCKE

Zrubová chata, Tále (Nízke Tatry)

Stavba: typový zrubový dom
Interiér: pavlech :: paulišin architekti
Úžitková plocha: 192 m2 
Realizácia: stavba 2014 – 2015, interiér 2015

Ing. arch. Marek Pavlech, Ing. arch. Michal Paulišin 
pavlech paulišin architekti
www.pparchitekti.sk
info@pparchitekti.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO NORA SAPÁROVÁ A JAKUB ČAPRNKA
ZDROJ časopis Môj dom 8/2016

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Moderná drevostavba vo Veternej Porube

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky