Ako zachrániť starú elektráreň a vyťažiť z nej maximum? Vstavať do nej byt! Bláznivé?

28.10.2016  |     

Loftové byty, bývanie v bývalých skladoch, priemyselných alebo výrobných halách láka mnoho mladých ľudí. Má svoje výhody i charakteristickú industriálnu charizmu. Nie všetko bývanie v starých priemyselných stavbách je však v tomto chladnom a drsnom štýle. Pozrite sa na prácu architektov zo štúdia New Work, ktorí vstavali byt do historickej priemyselnej haly, a tak zachránili i samotnú originálnu stavbu.

Elektráreň bez generátora

V starej budove zo začiatku dvadsiateho storočia umiestnenej v záhrade v okolí iných hospodárskych budov mala mať sídlo dieselová elektráreň. Veľkou výhodou bol jej zachovalý stav dosiahnutý najmä preto, že vlastne nikdy v nej nebol umiestnený plánovaný generátor a nikdy nebola uvedená do prevádzky. Elektrifikácia sa totiž udiala rýchlejšie, ako to vtedajší stavitelia očakávali a elektráreň stratila svoje poslanie.

Dom v dome

Projekt bývania v starom industriálnom objekte v osade Perná pri českom meste Lysice je demonštráciou toho, že zaujímavá architektúra historických priemyselných budov sa dá a vcelku bezbolestne a esteticky skĺbiť s funkciou bývania. Pripomína skladačku – architekti totiž vložili, respektíve vbudovali do existujúcej historickej budovy bytovú jednotku, ktorou nevyplnili celú budovu, ale ponechali časť otvorenej dispozície, aby mohol vyniknúť pôvodný charakter stavby a aby mohla slúžiť na iné – skladové účely. 

Dve podlažia pre rodinu

Bytová jednotka skôr pripomínajúca rodinný dom je dvojpodlažná. Na prízemí nájdete spálňu detí i rodičov a kúpeľňu, na prvom podlaží WC so sprchou a otvorený obytný priestor, ktorý nadväzuje na vonkajšiu terasu. Z tej vedie schodisko priamo do záhrady. Celý hlavný spoločenský priestor je presvetlený strešným svetlíkom, ktorý zachytáva južné svetlo. V podkroví, nad časťou obytného priestoru sa nachádza pracovňa osvetlená strešnými oknami. 

Všetky hlavné priestory sú osvetlené pôvodnými okennými priestormi, ktoré sú rozmerné, a preto nie je o svetlo v atypickom dome núdza. Ku kratšej strane budovy smeruje príjazdová komunikácia. Z opačnej strany stavby sa nachádza záhrada, a teda poskytuje dostatok súkromia na príjemný relax. Vchod do včlenenej bytovej jednotky je z dlhšej severovýchodnej strany. 

Príjemný interiér, aj okolie

Biele hladké vnútorné povrchy smelo kontrastujú s tmavou drevenou podlahou, tmavosivými rámami okien z interiérovej časti a rovnakými interiérovými dverami. V podobnej farebnosti je i ostatná časť zariadenia. Priestor, ktorý nie je vyplnený obytnou vstavbou plní funkciu skladu. Konštrukčne je vstavba takzvanou hrazdenou drevostavbou. Nielen samotný nápad a jeho realizácia, ale aj prostredie, do ktorého je objekt včlenený je veľmi príjemné – neďaleko sa nachádza ríbezľový sad, ale i Perenský rybník. 

Vstavba bytu do priemyselnej haly Lysice v kocke:

autor: New Work, MgA. Svatopluk Sládeček
spolupráca: Ing. arch. Lucie Surá, Pavel Velecký DiS
úžitková plocha celkovo: 167,99 m2
zastavaná plocha: 82,31 m2 (zastavaná plocha vo vnútri budovy)
obstavaný priestor: 628,0 m3
pozemok: 2 190 m2 
rok projektu: 2009
realizácia: 2012

​Text: Sabína Zavarská

Foto: Daniela Dostálková

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 8/2019 v predaji


„Polovičný dom“ za polovičnú cenu




Predplatné

 

kúpiť v eshope

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky