Je možné postaviť plnohodnotný dom v úzkej prieluke medzi radovou zástavbou? V Rajci sa to podarilo!

23.11.2016  |     

Stavba na Partizánskej ulici v Rajci – na výpadovke z mesta - potvrdzuje, že to možné je. Okrem toho, že dom je plne funkčný, pôsobí moderne jednoducho a esteticky, v záhradke dokonca skrýva príjemný relaxačný priestor s krytým posedením a jazierkom.

Najskôr bolo treba zvýšiť terén

Základnou záležitosťou, ktorú musel architektonický ateliér treea riešiť bolo zvýšenie pôvodného terénu. „Objekt je osadený približne 2 metre nad pôvodným terénom tak, aby bola zabezpečená bezbariérovosť objektu a úroveň podlahy prízemia bola nad existujúcou úrovňou priľahlej komunikácie. Dom je čiastočne podpivničený, jednopodlažný, v priestore hlavného obytného podlažia má vloženú galériu,“ vysvetľuje architekt Peter Kasman, autor projektu základnú charakteristiku domu.

Odstup od frekventovanej cesty

Na to, aby dom spĺňal funkčne i esteticky požiadavky svojich obyvateľov, musela byť dispozícia  neštandardná, v porovnaní s klasickými dispozíciami radových rodinných domov. Dispozícia domu vznikla na základe priorít klienta, ktoré architekt uvedomelo zakomponoval do úzkej a stiesnenej parcely navyše pri komunikácii nadmestského významu. V prvom rade bolo potrebné oddeliť obytnú časť domu od rušnej komunikácie. Vstupný priestor je preto spojený s garážou a  samotná intímnejšia aj spoločenská zóna domu stojí až za ňou. 

Presvetlenie vďaka vloženému átriu

Orientácia stavebnej parcely východ-západ dala podnet predĺženiu obytného priestoru do exteriéru vloženým átriom, ktoré vytvára súkromnú/oddychovú zónu bývania. Átrium spĺňa však aj inú dôležitú funkciu – vďaka nemu sa podarilo docieliť nadštandardné presvetlenie hlavného obytného priestoru, prihliadajúc na nedostatky výstavby v prieluke. Pokiaľ ide o umiestnenie jednotlivých izieb v dome, i tu bolo cieľom izby rodinného domu umiestniť čo najďalej od jestvujúcej komunikácie. Sú orientované na východ, a tak vytvárajú nočnú, súkromnú časť domu.

Ako sú uložené miestnosti v dome?

Vstup do domu sa nachádza vedľa garáže spojenej z domom. Mimochodom i z nej existuje priamy vstup do obytného priestoru. Hneď pri vstupe napravo sa nachádza toaleta, cez chodbičku sa dostanete do veľkej obývacej miestnosti spojenej s kuchynským a jedálenským kútom. Z tohto priestoru sa dá vyjsť na presklené átrium, ktoré skrášľuje zeleň. Oproti átriu sú umiestnené ďalšie hygienické miestnosti – kúpeľňa a toaleta, skladové priestory, popri nich prejdete do dvoch samostatných izieb. Pod nimi sa nachádza pivnica. V zadnej časti domu sa nachádza záhradka s príjemným posedením a jazierkom.

Bez zbytočnej pozornosti

I keď tento rodinný dom je určený pre staršiu generáciu, určite by v ňom pokojne mohla bývať i mladá rodinka. Tvar domu vyplynul z obmedzení parcely, vymedzenej prielukou, požiadaviek domu a samozrejme, aj autorského rukopisu architekta Petra Kasmana. Aj keď regulatívy na predmetnej ulici neexistujú, zámerom architekta bolo, aby dom nepôsobil ako päsť na oko. Podarilo sa to vďaka prispôsobeniu výšky stavby a výšky rímsy k susedným objektom. Tak dom bez pútania zbytočnej pozornosti na seba vhodne dopĺňa radovú zástavbu a vytvára kvalitný zážitkový obytný priestor.

Dom v prieluke Rajec v kocke:

Architektonické štúdio: treea, Ing. arch. Peter Kasman
Úžitková plocha: 119,1 m2
Plocha pozemku: 520 m2
Realizácia: 2009 - 2011

Text: Sabína Zavarská
Foto: treea, Roman Kanich

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Vidiecke bývanie plné slnka a pohody: Čo sa stane, keď časť strechy otvoríte slnku?

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky