Rekonštrukcia po 30 rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok

02.12.2016  |     

Útly byt z osemdesiatych rokov súrne potreboval rekonštrukciu. Po viac ako 30-ročnom aktívnom užívaní sa opotrebovali aj tie najkvalitnejšie materiály. Nový majiteľ si želal, aby jeho príbytok bol svieži, funkčný, čo najjednoduchší a aby sa zachovala hlavná črta dispozície – separovaná spálňa.

Na ploche 40 m² sa udiali viaceré zmeny. Architekti zmenili nielen dispozíciu, ale najmä materiálové riešenia a farebnosť interiéru. Okrem generálnych opráv technického zázemia, byt prešiel kompletnou renováciou najmä po stránke funkčnej a dizajnovej. Majiteľ si želal, aby bol byt nadčasový, aby rekonštrukcia nebola priveľmi drahá a aby mu príbytok slúžil pri každodenných úkonoch čo najlogickejšie. 

Stratégia odborníkov sa vyvinula od pôvodných skíc a nápadov, cez viaceré diskusie s majiteľom nehnuteľnosti až po finálne riešenie. To spočívalo v rozdelení priestoru do logických zón a zameraní sa na zvýraznenie objemu denného svetla a charakteru prímorského apartmánu. Architekti spolu s dizajnérmi a majiteľom odsúhlasili sviežu farebnú schému, v ktorej dominuje biela a sýta modrá farba. 

Centrálnu časť priestoru tvorí modrý celok, ktorý elegantne rieši súčasne dvere v rámci bytu aj kuchynskú linku. Táto modrá "kocka" ukrýva vchodové dvere, dvere do kúpeľne a tiahne sa za roh, kde vytvára jednoliatu kuchynskú linku. 

Zvyšok bytu je biely, vrátane dvoch posuvných dverí do spálne. Jedinú výnimku tvorí v kuchyni stena protiľahlá k modrému celku (kuchynskej linke). Tá je do určitej výšky obložená rovnakým obkladom, ktorý je použitý v kuchynskej časti aj na dlážke. Tento obklad je zároveň jediným výrazným vzorom v rámci celkového dizajnu. Vo zvyšných častiach bytu sa architekti rozhodli pre nenápadnú bledohnedú drevenú podlahu.

Modrá časť bytu s háčikmi pre plážové doplnky vytvára vnútri pohodu, dynamiku a doslova letnú prímorskú atmosféru. Spálňa je zaujímavá tým, že má napriek skromnému objemu hneď dvoje dvere – jedny menšie krídlové, ktoré smerujú do vstupnej haly, a jedny veľké, riešené prostredníctvom dômyselného posuvného systému. Veľké posuvné dvere majú okrem oddeľovacej funkcie výhodu aj v tom, že počas dňa prepúšťajú do spálne, ktorá je bez okna, dostatok denného svetla a čerstvého vzduchu.

Byt je zrenovovaný s použitím vysoko odolných a kvalitných materiálov, s prihliadnutím na jednoduchý, šikovný a nadčasový dizajn. Môže byť teda využívaný minimálne po dobu ďalších 30 rokov s radosťou a úžitkom, ktorý si želal jeho nový majiteľ.

Prehľad:

Názov projektu: Caminha Apartment
Architektonické štúdio: Tiago do Vale Architects 
Tím architektov: Tiago do Vale, María Cainzos Osinde, Hugo Quintela, Louane Papin
Realizácia: 2016
Typ: rezidenčný
Lokalita: Caminha, Portugalsko
Klient: privátny
Plocha: 40 m²

Text: Anna Martausová
Foto: João Morgado
Zdroj: João Morgado - Tiago do Vale Architects

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 09/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky