V bežnej radovej zástavbe vytvorili presvetlené, vzdušné a praktické podkrovie, ktoré zaujme

12.01.2017  |     

Menšie podkrovné priestory sú často odsúdené na nepriazeň. Ťažko sa zariaďujú, členia, bývajú problematické aj z hľadiska toho, že sú priamo pod strechou. Zaujímavá rekonštrukcia priestoru v podkroví sa podarila architektom zo štúdia masparti - Pavlovi Martinkovi a Ondřejovi Spustovi.

V bežnej radovej zástavbe

Predmetné podkrovie sa nachádza v jednom z dvojpodlažných domov radovej zástavby v Olomouci. Moderný podkrovný priestor dostal nové členenie, ktoré je nielen praktické, ale i estetické, množstvo svetla a pozitívnej energie.

„Investor sa na nás obrátil po kúpe radového rodinného domu s adaptáciou bytu na poschodí; zostávajúce dva malé byty – na prízemí a v podkroví, mali byť prenajaté. V priebehu navrhovania sa naša pozornosť obrátila k podkroviu, ktoré ponúkalo viac súkromia i možností úprav,“ vysvetľujú architekti.

Plán sa rodil postupne

Návrh úprav podkrovného bytu sa postupne vyvíjal - základom bolo nerobiť žiaden zásah do strešného plášťa. Avšak vzhľadom na stav postupne odhaľovaných stavebných konštrukcií pribúdali aj potrebné úpravy strechy. Tie sa však dali využiť v prospech celého projektu, práve vďaka ním narastala možnosť priameho prepojenia interiéru s exteriérom. Nakoniec, v priebehu stavby bola aj zostávajúca zachovaná časť krovu nahradená novými modernými a architektonicky čistými prvkami. 

Najhoršia črta podkrovia odstránená

Pre podkrovie je typické obmedzenie svetlou výškou, kvôli ktorému je veľká časť podlahovej plochy prakticky nevyužiteľná a rovnako je problém s umiestnením nábytku a zariadenia. Tento nedostatok architekti vyriešili zvýšením strechy – vytvorením vikiera do ulice. Na druhej strane bytu – smerom do záhrady tento problém zase minimalizuje terasa. 

Najskôr bolo potrebné odstrániť pôvodné priečky bytu, čím architekti otvorili vnútorný priestor na obe strany strechy. Doň následne vložili objekt kúpeľne, ktorá má tiež funkciu členenia priestoru, ako aj pôsobivej žltej skrine. Tá taktiež člení priestor – rozdeľuje ho na vstupnú, obytnú a spálňovú časť. Problém prívodu svetla do uzavretého objemu kúpeľne vyriešili architekti presklením umiestneným pod vložený medzistrop. 

O poschodie nižšie

Podkrovný byt je čiastočne dvojpodlažný. Pod samotným upravovaným podkrovím sa nachádza vstup a predsieň, ktorá bola, spolu s dvoma poslednými schodiskovými ramenami, vyčlenená montovanou priečkou zo schodiskového priestoru domu. Presvetlenie a zachovanie priestorových väzieb dosiahli autori projektu zaujímavými otvormi v priečke. 

Biela, žltá, sivá

Nie je to však len presvetlenie, ktoré dodáva bytu príjemnú atmosféru. Mnohé sa dá dosiahnuť i zvolenými farbami a atypickými tvarmi. Biela kuchynská linka osviežuje priestor a robí ho vzdušným, pričom uloženie políc umožňuje optimálne využitie priestoru i v podkroví. Nezvyčajne pôsobí aj kúpeľňový modul a celý interiér rozjasňuje výrazná žltá predelová skriňa.

Použité materiály a technické detaily

Pokiaľ ide o technické danosti, konštrukcia podkrovia je drevená, skladba strešného plášťa difúzne uzatvorená, s tepelnou izoláciou medzi a tiež nad krokvami. Strešnú krytinu zvolili profilovanú plechovú (vlnku). Novovytvorené plochy sú obložené cementovláknitými doskami, nové strechy sú riešené ako pultové s nadkrokvovou skladbou s PVC-P fóliou a skrytými dažďovými žľabmi.

Podkrovný byt v Olomouci v kocke

Autori: Pavel Martinka, Ondřej Spusta
Ateliér: MASPARTI
Lokalita: Olomouc, ČR
Dátum projektu: 2013
Dátum realizácie: 2016
Úžitková plocha: 56m2

Text: Sabína Zavarská
Foto: Loutocky.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 11/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky