Trojuholníkový pozemok v Prievoze využili do posledného centimetra! Výsledkom je atypický dom s bielymi kubusmi

30.01.2017  |     

V bratislavskom Prievoze vyrástol atypický dom, charakteristický bielymi kubusmi, z ktorých je zložený. Prievoz je veľmi príjemnou časťou Ružinova, ktorá si stále zachováva črty vidieka so svojim známym kaštieľom, rodinnými domami a vilami. Moderný dom stojí neďaleko historickej stavby na veľmi atypickej parcele. Čo sa z nej podarilo architektom vyťažiť?

V trojuholníku medzi dvoma ulicami

Na nároží križovatky ulíc Kaštieľska a Kľukatá, oproti miestnemu cintorínu sa nachádzala malá a veľmi netypická parcela, na ktorej mal vyrásť nový dom. Požiadavkou investora bolo navrhnúť a postaviť dom, ktorý by mal elegantný a nadčasový dizajn a obytné miestnosti orientované na juh, smerom do záhradky.

Spolu s architektmi, ktorí tento návrh realizovali – architektonickým ateliérom at26 sa dohodli na kombinácií materiálov: betón a orech a bielej farbe. Dôležité bolo do projektu zahrnúť i fakt, že z jednej strany dom nadväzuje na ucelenú zástavbu rodinných domov a zo strany druhej začína zóna štvorpodlažných bytových domov.

Introvertný dom s prízemím otvoreným do záhrady

„Koncept domu vychádzal zo základnej premisy vytvoriť v čo najväčšej miere spojenie exteriéru s interiérom – prízemie je kompletne otvorené smerom do záhrady, ale zároveň poskytnúť čo najväčšiu intimitu obyvateľom. To je dôvod, prečo sú horné podlažia a aj uličné fasády sú takmer kompletne uzavreté do ulice a pôsobia veľmi introvertným dojmom,“ vysvetľuj architekti fakt, že dom zo strany ulíc má len minimum okien či presklení. Samozrejme, o to viac ich je na strane dovnútra pozemku. 

Do posledného centimetra

Obytné miestnosti sú potlačené čo najviac do súkromia pozemku, zo strany Kľukatej ulice je vjazd do dvojgaráže so skladom. Architektom sa podarilo nezvyčajný a nie veľmi praktický tvar pozemku (je v tvare urezaného trojuholníka) využiť do posledného centimetra. Pôdorys domu, ak uvažujeme spolu s garážou je v tvare písmena L, pričom kratšia časť písmena predstavuje garáž a časť domu, dlhšia obytnú zónu hlbšie včlenenú do pozemku. Napriek malému priestoru sa podarilo vytvoriť príjemnú terasu s posedením, a najmä obdĺžnikový bazén, ktorý je umiestnený v najhlbšej a najsúkromnejšej zóne pozemku. 

Aké je dispozičné riešenie?

Na prízemí sa nachádza vstupná hala so šatníkom, schodisko, hygienická miestnosť, komora, veľký spoločenský priestor s obývacou časťou a krbom, jedálenskou časťou a kuchynským kútom. Na poschodí, ktoré je riešené ako nočná časť domu, je spoločenská miestnosť s terasou a dve samostatné izby, kúpeľňa a rodičovská spálňa s vlastnou kúpeľňou a východom na terasu. Zo spálne vidno na bazén a oddychový priestor pri dome.

Ako vytesaná skulptúra

Výtvarné riešenie domu, ktoré je najdominantnejším prvkom tejto stavby má navodiť dojem, že dom je akousi parafrázou na skulptúru vytesanú z jedného kusa hladkej bielej hmoty. Možno si tiež všimnúť absenciu akýchkoľvek klampiarskych výrobkov. Trojpodlažný (vrátane suterénu) rodinný dom je vykurovaný tepelným čerpadlom a je kompletne riadený inteligentnou elektroinštaláciou.

Dom s bielymi kubusmi v kocke

Architekti: at26  /  Branislav Loskot, Peter Kukucka, Jaroslav Takac, Juraj Benko
Lokalita: Ružinov - Prievoz, Bratislava
Rok projektu: 2012
Rok realizácie: 2015
Základná štruktúra:  mix ZB monolit + výplňové murivo
Rozloha pozemok: 427 m²
Plocha objektu: 300 m²
Počet podlaží: 3 (vrátane podzemného)

Text: Sabína Zavarská
Foto: Peter Čintlan

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom špeciál 3/2019


Veľký sprievodca novými bytmi




kúpiť v eshope

Najnovšie príspevky