Z hrubej stavby bez nápadu vznikol nakoniec nádherný dom

01.02.2017  |     

Ideálny prípad je, keď sa dom navrhne od základov až po posledný doplnok ako celok. Niekedy sa však stáva, že klient má hotovú hrubú stavbu a potrebuje ju len dokončiť. To bol aj prípad domu, v ktorom býva mladá poľská rodina s malými deťmi.

Mladá rodina si dala postaviť dom a vo fáze, keď bola hrubá stavba dokončená si uvedomili, že nevedia ako ďalej. Preto si na pomoc prizvali odborníkov zo štúdia mode:lina™, aby im pomohli dom dotiahnuť do takej podoby, v ktorej sa budú cítiť príjemne. 

Architekti z Poznane po obhliadke surovej stavby navrhli viaceré riešenia, ktoré prirodzene vyplynuli z jej podstaty. Prvou vecou, na ktorú sa zamerali, bola prítomnosť obnaženého betónu, ktorý sa im zapáčil a výborne zapadal do ich interiérových predstáv. 

Po rozhovoroch s klientmi zistili, že sú otvorení mnohým riešeniam a páči sa im aj nápad s ponechaním priznaných betónových prvkov. Chceli však, aby bol dom v prvom rade útulný kvôli deťom. Preto sa spoločne dopracovali k riešeniu, ktoré spája betónové a naturálne prvky, a vytvára tak harmonický celok, ktorý je zároveň moderný, útulný a prívetivý.

Manželia túžili do domu priniesť nábytok, ktorý zdedili po svojich rodičoch. Tento nápad sa architektom veľmi pozdával a ihneď ho zakomponovali do celkového vizuálu. Pre dosiahnutie útulného efektu sa okrem nábytku s autentickou históriou zamerali aj na využitie farieb a prírodných materiálov. Opäť poslúžilo staré dobré drevo, či už v podobe obkladu schodiska, na mieru robených nábytkových častí, alebo podláh.

Jedným z najvýraznejších dizajnových prvkov je jedinečné svietidlo vytvorené pomocou konára uchyteného na kábloch od žiaroviek. Nie je to však len taký hocijaký konár – je to kus vetvy, ktorý majiteľ doniesol z miesta, na ktorom zvykol tráviť prázdniny ako dieťa. Teda aj v tomto doplnku nájdeme kus histórie a spomienok, ktoré vytvárajú pre majiteľov v dome osobitú atmosféru.

Pre ucelenie domácej pohody architekti na zem v obývacej izbe umiestnili hrejivé kožušinové koberce z kravskej kože. Prostredníctvom veľkého okna a presklených dverí je dom z obývačky prepojený priamo so záhradou. 

Na poschodí sa nachádza knižnica, spálňa, šatník, detská izba a kúpeľňa. Dom je zariadený jednoducho, no hravo a útulne. Tento aspekt sa odráža v každej časti domu – v detskej izbe nájdeme len bielu a žiarivé farby. V spálni zase originálne predelený šatník, ktorý je akoby "za lesom" z drevených latiek a vstupuje sa do neho prostredníctvom dverí „zakliatych“ do zrkadla. Kúpeľňovú stenu zdobí "príšerka" vytvorená z čiernych mozaikových obkladačiek na bledosivom pozadí.

Ako sa samotní majitelia vyjadrili, v dome sa cítia ako v hájnici, ktorá sa nachádza blízko centra v meste. Dom sa podarilo dokončiť presne podľa ich predstáv a vďaka širokému využitiu zdedených doplnkov a dreva, bol rozpočet na dokončenie pre rodinu veľmi priaznivý.

Prehľad:

Názov projektu: Urban Forester
Architektonické štúdio: mode:lina™
Dizajnový tím: Paweł Garus, Jerzy Woźniak
Lokalita: Poznań
Plocha: 120 m²
Realizácia: 2012

Text: Anna Martausová
Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio
Zdroj: designboom.com, modelina-architekci.com

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky