Zvažujúci sa pozemok nemusí byť nevýhodou! Presvedčí vás o tom tento dom v Zlíne

24.09.2018  |     

Máte radi jednoduchosť, racionalitu a pravé uhly? Takéto zaujímavé riešenie v štýle súčasnej interpretácie silných tradícií medzivojnovej moderny môžete nájsť v českom Zlíne, v Boněcku – časti, ktorá je síce stále na dosah mesta, ale taktiež je v priamom kontakte s prírodou, charakteristickou miernymi svahmi a neďalekými lesmi.

Pozemok pracuje v prospech domu

Na rozhraní mesta a okolitej prírody, medzi pôvodnou zástavbou s rodinnými domami a záhradkárskou kolóniou stojí jednoduchý dom prísnych geometrických tvarov, ktorý pochádza z dielne architekta Pavla Chládka. Počas svojho návrhu musel riešiť niekoľko problémov – predovšetkým myslieť na svahovitý charakter pozemku, čo zvyčajne nebýva ľahkým kúskom. Tento dom je však ukážkou, že i zvažujúci sa pozemok sa dá skvele využiť v prospech výsledného diela a jeho obyvateľov. 

Prízemie s garážou i pracovňou

Kým z jedného pohľadu pôsobí ako malý jednopodlažný domček, keď ho obídeme alebo sa pozrieme z iných pohľadov, vidíme, že poskytuje podstatne viac. Osadenie domu na pozemok využíva prirodzený priebeh terénu a rozdeľuje ho do troch samostatných celkov podľa ich funkcie. Najnižšie podlažie domu je čiastočne vsadené do svahu, obsahuje samotný vstup do domu, garáž, technické miestnosti a jednu izbu využívanú ako pracovňa s hygienickou miestnosťou. Z prízemia vedie vyššie aj schodisko, ktoré zaberá úzky stredný trakt domu. 

Panoramatický výhľad z obývačky

Na prvom podlaží sa nachádza obývacia miestnosť so zabudovaným krbom a s veľkými presklenými dverami otvárajúcimi sa na terasu smerom do záhrady. Práve tu je využitá nerovnosť pozemku – terasa sa nachádza na vrchnej časti pozemku, ktorý sa ďalej zvažuje. 

Spojená kuchyňa s obývačkou? Radšej oddelene, i keď nie úplne

Keď prejdete cez obývačku, ocitnete sa v kuchyni s jedálenským stolom. Napriek dnes tak obľúbenému spájaniu obývacej izby, kuchyne a jedálne do jedného otvoreného priestoru, i čiastočné oddelenie má svoje čaro, podobne i praktické umiestnenie jedálenského stola do kuchyne, ako bolo kedysi zvykom. V tomto prípade nie je síce kuchyňa s jedálňou úplne oddelená od obývačky, neveľký prechod je riešený bez dverí, a tak predstavuje kompromis medzi oboma štýlmi – dostatok súkromia i prepojenie. 

Nočný trakt je orientovaný na sever

Vrchné podlažie poskytuje aj súkromie v troch spálňach – dvoch menších detských a jednej väčšej rodičovskej a hygienické zázemie. Tieto miestnosti sú situované v pokojnom nočnom severnom trakte domu a prístupné sú prostredníctvom chodby z obývacej izby. 

Rodinný dom Zlín, Boněcko    

Architektonické štúdio: chládek architekti
Autor: Pavel Chládek
Lokalita: Zlín, Boněcko, Česká Republika
Dátum projektu a realizácie: 2009 až 2011
Úžitková plocha: 167m2

Text: Sabína Zavarská
Foto: Pagáč Photoproduction

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky