Ako sa býva v dome, ktorý je vo výške 10 metrov nad zemou?

25. 04. 2017
Zdieľať

Najrôznejšie domčeky, chatky, či kabíny v lesoch a v korunách stromov dnes patria k vyhľadávaným miestam na relax nielen preto, že je to trendové a byť chvíľu bez techniky je veľká zmena..., ale i preto, že poskytujú krásny výhľad a priamy kontakt s prírodou, aký len tak nezažijete.

Vo výške desať metrov

Projekt nazvaný Siedma izba alebo Siedma komnata sa nachádza vo vysokom borovicovom lese plnom trojfarebných kmeňov vo výške desať metrov nad zemou v korunách stromov. Hosťom ponúka neuveriteľný výhľad na okolitú prírodu a neďalekú rieku Lule. Jeden zo stromov prerastá aj cez samotnú stavbu. Veľké presklenia, terasa so sieťou, do ktorej keď si ľahnete visíte nad lesnou pôdou – to všetko zmazáva hranice medzi exteriérom a interiérom a návštevníci majú pocit, že sú priamo vo voľnej prírode, ale pritom v bezpečí a v teple.


Siedma komnata, Snøhetta

Siedma komnata, Snøhetta
Johan Jansson


Siedma komnata, Snøhetta

Siedma komnata, Snøhetta
Johan Jansson

Namiesto stračej nôžky 12 pilierov

Do chatky s pôdorysom 12 x 8 metrov sa dá vyjsť prostredníctvom schodiska, na prepravu batožiny je určený malý vlek. Chatka stoji na dvanástich pilieroch, ktoré znižujú zaťaženie stromov a iné vplyvy na okolité lesy. Umiestnenie na pilieroch do výšky dáva stavbe chvíľami až pocit beztiaže, ale na druhej strane i stabilitu. Drevená fasáda je vytvorená z borovicových dosiek, úpravou dosiahla tmavú farbu a bezúdržbovosť. Architekti z ateliéru Snøhetta vychádzali z konceptu tradičnej severskej chaty.


Siedma komnata, Snøhetta

Siedma komnata, Snøhetta
Johan Jansson

Ako to vyzerá vnútri?

Podlaha je vytvorená z jaseňového dreva, steny sú z interiéru obložené brezovou preglejkou. Svetlý interiér kontrastuje s tmavým exteriérom. Plocha obytného priestoru je 55 metrov štvorcových a je navrhnutá tak, aby vytvorila kompletné miesto pre život – nájdete tu dve spálne, hygienické miestnosti, kúpeľňu, spoločenskú miestnosť a vzdušnú terasu. Celkovo je chata určená až pre päť hostí.


Siedma komnata, Snøhetta

Siedma komnata, Snøhetta
Johan Jansson

Špecialita interiéru: podlaha v dvoch výškach

Zaujímavým prvkom spestrujúcim interiér je rôzna výška podlahy – použité sú dve výškové úrovne s rozdielom 30 centimetrov. Okrem hravosti umožňujú aj efektívnejšie využitie vnútorného prostredia chaty. Na spodnom podlaží sa nachádza salónik a na vyššom sú spálne s posteľami vnorenými do podlahy. Spoločenská miestnosť je vybavená aj kachľami na pelety. Nachádza sa tu nábytok z dielne nórskeho dizajnéra Hansa Brattruda. Sklenými dverami sa dá z obývacej časti vyjsť na terasu. Zo spálne sa vďaka otvárateľným strešným oknám môžete pozerať na nočnú oblohu.


Siedma komnata, Snøhetta

Siedma komnata, Snøhetta
Johan Jansson

Siedma komnata v kocke

Architektonické štúdio: Snøhetta

Lokalita: Severné Švédsko

Rok ukončenia realizácie: 2017

Úžitková plocha: 55 m2

Text: Sabína Zavarská

Foto: Johan Jansson

Kategória: Návšteva
Tagy: drevo rodinný dom stromy Švédsko
Zdieľať článok

Diskusia