Byt s retro nádychom v poctivom tehlovom dome

27.09.2017  |     

Retro nádych je veľmi vítanou novinkou v moderných bytoch, samozrejme, treba s ním vedieť šarmantne narábať. Inak by celkový dojem mohol pôsobiť lacno, či ako neželaný mix štýlov. V byte v pražských Vršoviciach to však jednoznačne vyšlo.

 

Netreba veľa

Ak chcete dodať vášmu príbytku retro nádych, nepotrebujete k tomu veľa. Dôležité je, aby hlavný štýl interiéru bol jednoduchý, ideálne minimalistický. Vtedy nemôže dôjsť k neželanému mixu štýlov a gýčovitému efektu, ale naopak, zopár retro kúskov pôsobivo vynikne. A naozaj stačí len zopár – napríklad retro stoličky pri jedálenskom stole. Podobne uvažovali aj architekti zo štúdia Mooza architecture.

Hlboký motív

V prípade tohto bytu mal retro nádych hlboký motív, nejde len o hipsterský výmysel. Dom, v ktorom sa rekonštruovaný byt nachádza pochádza totiž z päťdesiatych rokov. Je to poctivý tehlový dom, ktorý skrýva v sebe pekné, prakticky riešené byty. Je z neho cítiť, že bol stavaný pre vtedajších komunistických funkcionárov.  

„Stará“ a nová kuchyňa

„Materiálovo a atmosférou je byt ladený mierne retro. Nie však preto, že je to teraz prevládajúci trend, ale hlavne preto, že dom ako taký je z doby, kedy bola táto estetika vyložene doma. Hlavným prvkom bola pôvodná kuchyňa, ktorú sme hmotovo a kompozične zachovali i s rámovými a vsadenými dvierkami – akurát v inom materiály – kombinácia masívne drevo + biela. Pôvodná kuchyňa bola bohužiaľ v už neopraviteľnom stave. Na repliku pôvodnej kuchyne nadväzuje modernejšia minimalistická súčasná kuchyňa, ktorá necháva tu ,starú´ vyniknúť,“ vysvetľujú autori rekonštrukcie svoj postup.

Ako zmenili dispozíciu?

Byt mal pôvodne dispozíciu 2+1. Architekti ju upravili zrušením deliacej priečky medzi kuchyňou a obývacou izbou, čím vznikol veľký spoločenský priestor. Nielen to, takto dostali domáci možnosť do bytu umiestniť väčší jedálenský stôl, čo predtým nebolo možné. 

Zaujímavý efekt vytvorili zrušením pôvodného vchodu do kuchyne. Vznikla tak hlboká nika, ktorá sa dala využiť ako skriňa pre práčku a sušičku.  Aj kúpeľňa dostala nový veľmi svieži a jednoduchý vzhľad. Pôvodnú vaňu nahradili elegantnou walk-in sprchou. „Celým bytom prechádza veľkorysá nosná stena, dimenzovaná pravdepodobne na bombový útok Američanov,“ hovoria s úsmevom architekti o ďalšej špecialite bytu. 

 

Byt Vršovice s retro nádychom

Architektonické štúdio: Mooza architecture

Lokalita: Praha-Vršovice

Plocha: 75 m2

Rok realizácie: 2015

Sabína Zavarská
Foto: Petr Karšulín

Tagy:
rekonštrukcia bytu retro štýl byty v Prahe tehlové domy Mooza architecture

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Vidiecke bývanie plné slnka a pohody: Čo sa stane, keď časť strechy otvoríte slnku?

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky