Radikálna rekonštrukcia trojizbového bytu v bratislavskej tehlovej bytovke

13.12.2017  |     

Trojizbový byt v starej tehlovej bytovke sa po radikálnom zásahu architektov zmenil na nepoznanie. Zbavil sa niekdajších neduhov a získal prednosti vydarených moderných dispozícií – otvorenosť, praktickosť a variabilitu.

Kuchynský ostrov uprostred miestnosti poskytuje pracovné plochy aj miesto na barové stolovanie, vo vysokej vstavanej skrini je za nenápadnými bielymi dverami priestor na odkladanie, ale aj na chladničku, umývačku riadu a rúru.

Zrkadlo, ktoré architekti umiestnili na časť nosnej steny, ktorú nebolo možné odstrániť, podporuje dojem plynutia a otvorenosti priestoru.

„Každý priehľad ponúka len časť informácie o priestore. Tým pozýva objavovať celkový priestor. Zároveň rešpektuje súkromie jednotlivých izieb.“

architekti Šercel a Švec

Stena vymurovaná z betónových tvárnic s povrchom ošetreným transparentným polyuretánovým lakom na kameň oddeľuje nočnú zónu bytu od dennej. Je odkazom na pôvodný stavebný systém, betón je však materiálom súčasnosti. Nejde pritom len o jeho estetickú stránku. Spĺňa zvukovoizolačné parametre a malá hrúbka steny (len 9 cm) ušetrí dôležité centimetre z celkovej výmery.

 

V duchu logiky a otvárania

Trojizbový byt v tehlovej bytovke trpel typickými neduhmi povojnovej výstavby: stiesnené chodby, malá kuchyňa, miniatúrna kúpeľňa... Navyše mal nepraktickú dispozíciu so spálňou vedľa kuchyne a obývačkou na opačnom konci. Aj keď mu chýbala vzdušnosť, bol v dobrej lokalite a príjemnom prostredí. A 70 m2 v širšom centre Bratislavy je dnes hotový poklad. Tento diamant len potreboval správne vybrúsiť.

Renovované bukové parkety zachovávajú pôvodnú atmosféru bytu a „stmeľujú“ obytné miestnosti. Pôvodné klesnuté parkety opatrne demontovali, ošetrili, doplnili o nové kusy a položili na nový kvalitnejší podklad. Nakoniec ich prebrúsili a naolejovali. „Olejovanie bukovej podlahy nie je bežné, túto povrchovú úpravu sme zvolili pre lepšiu opravu škrabancov a prirodzenejší dotyk,“ vysvetľuje architekt. 

Architekti z ateliéru Šercel Švec sa rozhodli pre radikálny rez – odstránili všetky priečky, ktoré sa odstrániť dali, ponechali len nosnú stenu v strede bytu. Dispozíciu potom usporiadali nanovo s praktickou logikou a príjemnou otvorenosťou. Kúpeľňu presunuli na nové miesto – medzi spálne do nočnej zóny, kde získala veľkorysejšie rozmery, kuchyňu prepojili s novou obývačkou a priestor maximálne otvorili. Zónu spální oddelili priečkou vymurovanou z priznaných betónových tvárnic, ktorá sa tiahne naprieč bytom. Vytvorili tak logické členenie a zároveň zachovali pôvodný princíp priechodnosti, ktorý ešte podporili širokými otvormi a jednotnými úpravami povrchov. Dispozíciou bez chodieb bezo zvyšku využili danú podlahovú plochu: „Nevznikajú tu priamo definované priestory ako zádverie či chodba, čo umožňuje využiť jednotný celok bytu nielen v najväčšej možnej miere, ale aj flexibilne, podľa potreby,“ vysvetľuje architekt Andrej Švec.

„Koncept je založený na jednom priestore, ktorý sa definuje podľa potreby, nie na jednotlivých oddelených miestnostiach s pevne danou funkciou. Kompozícia nábytku potom dotvára obraz životného štýlu užívateľov.“

architekti Šercel a Švec

Farebnosť obkladu aj liatej podlahy nadväzuje na vzhľad centrálnej deliacej steny z betónových tvárnic. 

Dokonalé využitie priestoru tu umožnil zaujímavý nápad – priechodný „walk-in“ sprchovací kút, cez ktorý sa dostanete k vani. Kúpeľňa tak ostala vzdušná a zmestila sa do nej vaňa aj naozaj veľkorysý sprchovací kút, oboje umiestnené v duchu logiky používania.

Erikin pohľad

Pri radikálnej rekonštrukcii si nechajte väčšiu časovú rezervu – najmä v starších bytoch môžu totiž pod povrchom čakať nepríjemné prekvapenia. Tento približne 60-ročný byt bol v pôvodnom stave a architekti nemali k dispozícii žiadne technické podklady. Napríklad skladby podláh mohli len odhadovať a potvrdili sa až pri búracích prácach. Rekonštrukciu môžu predĺžiť aj náročnejšie detaily, výroba nábytku na mieru či sezóna. V zime sa napríklad horšie odbúrava stavebná vlhkosť, preto sa tu dlhšie čakalo na vyschnutie poteru pod novú podlahu. Časovo náročná bola aj stavba steny z plných betónových tvárnic. Elektrické rozvody sa totiž museli realizovať priebežne pri murovaní a celú stenu staval jeden majster, aby sa „nemiešal stavebný rukopis“. Rekonštrukcia tohto bytu trvala pol roka, čo však možno vzhľadom na rozsah a zimné obdobie považovať za krátky čas.

ARCHITEKTI

Andrej Švec, Peter Šercel, Ivana Vrlíková, Martin Suttner, architekti Šercel Švec
www.a2s.sk

 

rekonštrukcia bytu

dispozícia 3 + 1 

úžitková plocha 71 m2

lokalita Bratislava

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: TOMÁŠ MANINA
ZDROJ: časopis Môj dom 11/2017

Tagy:
drevené parkety trojizbové byty rekonštrukcie bytov tehlové bytovky

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Veľkú borovicu na pozemku nevyrúbali, ale dom postavili okolo nej

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky