Domu z dvadsiatych rokov dali novú tvár: Rozšírili priestor a spojili ho so záhradou

28.12.2017  |     

Mnoho domov a chalúp, nielen v modernom minimalistickom štýle, je dnes riešených v nevýrazných farbách. Trendová kombinácia bielej béžovej a sivej však môže niekedy pôsobiť mĺkvo a nevýrazne. Rovnako aj moderným obnovám starých domov a stodôl v historizujúcom či v romantickom štýle neraz chýba farebnosť.

Domy z 20. – 30. rokov minulého storočia často prekvapujú svojou architektúrou a dispozíciou, ktorá je neraz postavená proti dnešným potrebám. Zvyčajne nespolupracuje ani so záhradou, či svetovými stranami. Podobne bol postavený aj dvojdom z dvadsiatych rokov v Ústí nad Labem.
 
Pozrite sa ako ho jednoduchou dostavbou premenili architekti zo štúdia 3+1 architekti.

Odtrhnutý od vlastnej záhrady

Tento dvojdom po postavení pred takmer storočím zrejme plnil funkciu zamestnaneckého domu. Moderné požiadavky na bývanie však už nespĺňal, tiež mu chýbala logika, väčšia spoločenská miestnosť a prepojenie s exteriérom. Polovicu dvojdomu dnes obýva päťčlenná rodina, ktorá potrebovala a od architektov požadovala vytvorenie väčšieho obytného priestoru, kde by celá rodina spolu mohla tráviť voľný čas. Druhým nedostatkom, ktorý bolo potrebné riešiť bola záhrada, ktorá absolútne nespolupracovala s interiérom a chodom celej domácnosti. 
 

Vybúrali okno i dvere

Architekti zo štúdia 3+1 architekti - Pavel Plánička, Bruno Panenka a Barbora Urbanová sa vždy snažia o čo najjednoduchšie a pritom najefektívnejšie riešenie. „V jednom okne sme vybúrali parapetu a tak z neho vznikli dvere. Vo východnej fasáde sme vybúrali jedno nové okno s rovnakými proporciami, aké majú ostatné okná. Tieto nové otvory umožňujú prístup slnka do interiéru a vďaka dverám vznikol priamy prechod medzi kuchyňou a vonkajším priestorom,“ vysvetľujú tvorcovia zaujímavej úpravy a dostavby.
 

Medzi interiérom a exteriérom

Medzi domom a záhradou sa dnes nachádza nový objem – rozsiahla terasa, ktorá obopína dom smerom do súkromia exteriéru. Takto sa autorom projektu podarilo vytvoriť medzifázu – filter medzi interiérom a exteriérom, prostredie, kde nie ste už úplne dnu, ale ani úplne vonku a môžete si vychutnávať výhody oboch prostredí. 
 

Časť zasklená, časť otvorená

Škrupina obklopujúca dom z dvoch prístupných strán zaujímavou realizáciou a zasklenou časťou ponúka ďalšie rozmery a premenlivú atmosféru pre denný spoločenský život rodiny. Otvorená, ale zastrešená časť poskytuje zase ďalšie možnosti aktivity. Časť zastrešenia je priesvitná, čo umožňuje prienik svetla aj na terasu. Schodmi z terasy zbehnete do samotného priestoru záhrady s ovocnými stromami.    

 

Dostavba RD Na Drahách v skratke

Autor: 3+1 architekti a Růžičkovi
 
Vznik projektu: 2015
 
Realizácia: 2016
 
Lokalita: Na Drahách č.p. 11, Ústí nad Labem, ČR
 
Plocha pozemku: 333 m2
 
Zastavaná plocha: 59 m2
 
Úžitková plocha: terasa 36 m2, dom 100 m2
 
Obstavaný priestor: dom 400 m3
 
Sabína Zavarská
Foto: Pavel Plánička

Tagy:
pergoly rodinné domy terasy prístavby rodinných domov dvojdomy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Veľkú borovicu na pozemku nevyrúbali, ale dom postavili okolo nej

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 2018/07 v predaji


Veľký spievodca vidieckym bývaním




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky