Dom v tvare H! Čo tým jeho autori získali?

04.01.2018  |     

Už ste určite videli domy rôznych tvarov: v tvare písmena L, V, A, či s oválnym, alebo kosoštvorcovým pôdorysom. Dnes vám predstavujeme zaujímavý dom v tvare písmena H!. Čo tým autori získali a prečo si vlastne takýto zvláštny tvar vybrali?

Skĺbili tradíciu s netradičnými prvkami

Stavba domu v tvare písmena H, stojaca na západe Nemecka, zachytáva kombináciu vidieckych miestnych stavebných prvkov s moderným súčasným jazykom architektov. Autori projektu zo štúdia one fine day a architektur-werk-stadt sa snažili rozvinúť zaužívanú formu v miestnej architektúre do novej podoby. Vďaka softvéru sa im podarilo do jednej stavby bezproblémovo skĺbiť pre región tradičné i netradičné prvky. 

 

Geometrická elasticita

Plán tohto domu vyplýva zo stodôl typických pre daný región. Vždy mali svoj centrálny priestor, ktorému sa hovorilo flett a ktorý i v tomto prípade spája základnú geometriu domu. Z neho sa odvíjali ďalšie ramená stavieb. Pôvodnú myšlienku starých stavieb architekti podporili takzvaným „Parametrickým modelom, ktorému pomohla geometrická elasticita. Pokryla požadované funkcie, odpovedala na stavebnú legislatívu, optimalizovala štrukturálne požiadavky a vyvážila priestorové zámery.“ 

Strešná krajina prináša zaujímavé efekty aj v interiéri 

Týmto spôsobom vytvorili geometrický model vo forme písmena H, alebo nepresného mlyna s centrálnym priestorom, okolo ktorého sa otáčajú kratšie a dlhšie ramená domu. Celkovo sú štyri. Vďaka tomuto pôdorysu sa zo základnej sedlovej strechy stala relatívne zložitá strešná krajina, avšak charakteristický tvar štítových stien zostáva na všetkých štyroch celkoch. Vzájomné spojenie sedlových striech jednotlivých ramien domu vytvára zaujímavé zakrivenia a zložité prechody. 

Jadro domu so stolom a vyvýšenou knižnicou

Pokiaľ ide o dispozičné a funkčné riešenie, dom je rozdelený na funkčné zóny: nájdete tu súkromnú oblasť s obývacou izbou a kuchyňou, knižnicu, na poschodí spálne. Dvojpodlažný centrálny priestor vytvára komunikačné centrum domu. Veľký jedálenský stôl pozýva na formálne i neformálne posedenia. Knižnica je riešená veľmi efektne v samostatnej otvorenej miestnosti, do ktorej sa dostanete po schodoch. Pôsobí ako kultúrny oltár domácnosti. Veľmi dôležitým momentom súkromných priestorov sú výhľady do záhrady.

Aké je funkčné využitie jednotlivých ramien bytu?

V jednom ramene pri prístupovej ceste sa nachádza garáž pre dve autá, na ktorú nadväzuje hygienické zázemie, schodisko a samotný „peší“ vstup do domu. V ďalšom kuchyňa s prechodom na vonkajšiu terasu. V centrálnej zóne, ktorá všetky štyri ramená domu spája nájdete už spomínaný jedálenský stôl. Ďalšie kratšie rameno zastrešuje vyvýšenú rodinnú knižnicu a v poslednom sa nachádza veľký obývací priestor. Schody na hornom podlaží vytvárajú galériu, z ktorej je vstup do jednej manželskej a dvoch detských spální s kúpeľňami. 

Zvonku zabielená tehla, zvnútra hladké a oblé povrchy

Pri každej stavbe je dôležitý materiál. Tehlové múry sú typické pre daný región a ani architekti nad nimi nezaváhali. Sú pokryté tenkou vrstvou bielej cementovej malty. Strechu pokrývajú lamely z cédrového dreva. Na rozdiel od zámerne tvarovaných vonkajších plôch sú vnútorné plochy veľmi hladké a pôsobia priam až vybrúsene. Efekt je znásobený zaobleniami múrov. Leštené steny a stropy s bielou omietkou vytvárajú kontrast s pomerne veľkými dubovými doskami položenými ako podlaha. Denné svetlo sa do interiéru dostáva aj prostredníctvom strešného svetlíka. 

Aj energetika je na úrovni

Dom H bol navrhnutý tak, aby spĺňal najnovšie požiadavky nemeckej energetickej regulácie. „Vďaka použitiu trvanlivých materiálov majú všetky vonkajšie steny a strešné plochy až 20 centimetrov hrubú tepelnú izoláciu. Všetky okná sú minimálne dvojité. Tepelné čerpadlo poskytuje energiu na vykurovanie domu a dodávku teplej vody,“ dopĺňajú autori projektu. 

 

Dom H v skratke

Architektonický ateliér: 

one fine day - Hans-Peter Nünning, Daniela Hake, Holger Hoffmann, Jan Hafner, Tulin Mustafa
architektur-werk-stadt - Hubert Wewer

Lokalita: Bielefeld, Nemecko

Projekt a realizácia: 2014 až 2017

Rozloha: 603.0 m2

Sabína Zavarská
Foto: Christian Richters 

Tagy:
rodinné domy dvojpodlažné domy moderné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Prízemný drevodom s peknou záhradou vo vtáčom koridore neďaleko Trnavy

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky