Chatu dokonale zosúladili s terénom a ukryli ju pred vetrom

26.01.2018  |     

Vlastniť príjemnú chatu voňajúcu drevom v lone krásnej prírody je snom mnohých z nás – alebo si v nej oddýchnuť aspoň na pár dní.

Chatu, ktorá pracuje s terénom i výhľadmi realizovali nórski architekti Aslak Haanshuus Arkitekter AS.

Chata z troch celkov

Pôdorys tejto nezvyčajne riešenej chaty sa skladá z troch celkov. Stredný je najdlhší, dva kratšie sú šikmo nasadené na hlavný, každý z jednej strany. Jeden je pritom orientovaný do úzadia, druhý do popredia. Vďaka tomuto členeniu sa podarilo architektom dokonale zosúladiť stavbu s terénom, ale aj funkčne ju rozčleniť. Navyše, vďaka správe nasmerovaným veľkým oknám, poskytuje domácim nádherný výhľad na údolie Gudbrandsdalen.

Problémom je silný vietor

Chata sa nachádza v jednej z najpopulárnejších nórskych oblastí behu na lyžiach – Sjusjøen. V tejto oblasti teraz rastú chaty ako huby po daždi. Na stavbu však nie je najideálnejšia, hoci prostredie je krásne. Problém robí silný severný vietor. I to je dôvod, prečo sa rozhodli architekti vytvoriť chatu učupenú na svahu a priľnutú k terénu. Severná strana je navyše uzatvorená. Chata sa otvára na južnú stranu. Tu je taktiež vytvorený súkromný exteriérový priestor.

 

Päť úrovní podlahy a dravá dynamika

Výsledkom spolupráce chaty s terénom je päť rôznych úrovní podlahy. Ak by sme sa bližšie pozreli na pôdorys, zistíme, že je vytvorený vo veľmi prísnom geometrickom koncepte. Tvar chaty vytvára 12 identických trojuholníkov. Atypický pôdorys, tmavá fasáda a minimalistické detaily dodávajú chate dynamiku.

Funkčné členenie

Najkrajší výhľad je zo zastrešenej terasy, kuchyne a z obývacej izby. Tieto miestnosti sú v centrálnej časti domu. Severozápadné krídlo domu je riešené ako súkromná spálňa a tiež sú tu skladové priestory, opačné vytvára priestor pre tri samostatné spálne.

Slovo dostali a prefabrikáty

Za zmienku stojí, že chata je vyrobená z prefabrikovaných prvkov z masívneho dreva, viditeľných na vnútorných stenách a stropoch. Fasáda a strecha sú obložené karbonizovanými drevenými doskami, takže chata na zasneženom svahu doslova žiari.

 

Chata Sjusjøen v skratke

architektonické štúdio: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

rok realizácie: 2017

lokalita: Sjusjøen, Nórsko

plocha: 133 m2

Sabína Zavarská

Zdroj a foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

Tagy:
chaty chalupy drevostavby horské chaty rekonštrukcie chát prefabrikované domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Ako sa snúbi škandinávsky štýl s anglickou klasikou?

Najnovšie knihy a časopisy

Tvorivé bývanie 6/2019 v predaji


26 tipov na sviatočné dekorácie




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

 

 

Najnovšie príspevky