Rybársky dom si po rekonštrukcii zachoval pôvodnú identitu a dnes je krásnym miestom na relax

21.03.2018  |     

V portugalskom meste Trafaria na ľavom brehu rieky Tejo stál rybárov dom. Skôr išlo už len o zrúcaninu starú približne storočie. Architektom, ktorí tento dom prednedávnom zrekonštruovali, sa podarilo zachytiť príbeh domu i jeho históriu do novej podoby.

Ako sa v dome žilo kedysi

Architekti z ateliéru InesBrandao Arquitectura pri prvotnej obhliadke domu, ktorý sa nachádzal v zlom technickom stave pátrali po jeho minulosti. Stretli sa s paňou, ktorá kedysi žila na hornom poschodí hlavnej časti domu a porozprávala im, aké bolo žiť na tomto mieste. Architektov prekvapilo, že tento malý dom bol rozdelený na dve rozdielne časti – jeden byt sa nachádzal na prízemí a druhý v podkroví bez akejkoľvek infraštruktúry. 

 

Z čoho bol pôvodne postavený?

Nebolo to lepšie ani so samotnou konštrukciou domu. Bola vyrobená z kedysi ľahko dostupných a lacných materiálov: piesok, hlina, kameň, mušle, malé kúsky keramiky, drevo. V priebehu dvadsiateho storočia pôvodom rybárska osada degradovala. Boli tu postavené silá a ďalšie priemyselné zariadenia, pričom typické domy rybárov boli nahradené nelegálnymi konštrukciami.

Najdôležitejšie bolo zachovať identitu

„Vzhľadom na tento scenár, bolo zrejmé, že budeme musieť čeliť tomuto trendu. Považovali sme za nevyhnutné zachovať pôvodný obraz tejto stavby, jej identitu a prispôsobiť ju potrebám súčasných majiteľov – mladej francúzsko-portugalskej rodiny,“ vysvetľujú architekti svoj postup. Mladá rodinka zo starého domu chcela mať miesto, kde by mohli relaxovať a ktoré by prípadne krátkodobo prenajímali, s tým, že v budúcnosti by v dome chceli žiť natrvalo. 

Z okien sa stali dvere

Na pozemku sa nachádza samotná hlavná budova domu, garáž a prístavba. Cieľom architektov bolo z hlavného domu vytvoriť priestor plný prirodzeného svetla, prepojený s exteriérom. Niektoré okná premenili na dvere, zbúrali všetky prekážky, ktoré im bránili v dosiahnutí cieľa. Vstup sa po rekonštrukcii nachádza v pristavenej časti medzi hlavnou budovou a garážou. 

Upravili aj strechu

Na prízemí hlavnej budovy sa nachádza otvorený spoločenský priestor zahŕňajúci funkciu kuchyne, jedálne a obývacej izby. Predelený je len schodmi. Na poschodí nájdete dve spálne s jednou kúpeľňou a študovňu. Úprav sa dočkala aj strecha. Jedna časť má pôvodný dizajn, druhá má upravený sklon na 20 °, aby sa dali lepšie využiť podkrovné priestory na účely bývania a tiež kvôli prístupu svetla. 

Skladovací box so sprchou a grilom

V novovybudovanom priestore obloženom drevom sa nachádza miesto na uloženie bicyklov, surfov a podobne. Zároveň tu je sprcha, gril, vonkajšie umývadlo, lavica. Táto mini stavba pomohla zmeniť usporiadanie vonkajšieho priestoru a oddeliť parkovacie miesto od súkromnej záhradnej plochy. V starej garáži vznikol samostatný apartmán pre hostí.

 

Rybárov dom v skratke

Architektonický ateliér: InesBrandao_Arquitectura

Hlavný architekt: Ines Brandao

Tím: Ines Brandao, Henrieta Selcová, Joao Aires Neves

Lokalita: Trafaria, Portugalsko

Rok realizácie: 2017

Hrubá zastavaná plocha: 204 m2

Sabína Zavarská
Foto: Ines Brandao 

Tagy:
rodinné domy rekonštrukcie domov rybársky dom

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Vidiecke bývanie plné slnka a pohody: Čo sa stane, keď časť strechy otvoríte slnku?

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky