Moderný rodinný dom šikovne využíva svahovitý pozemok

28.03.2018  |     

Využitie svahovitého terénu a geometrická hra so strechou i pôdorysom vytvorili z projektu rodinnej vily v českom Zlínsku veľmi zaujímavú modernú stavbu.

Základom boli dva celky so štvorcovým pôdorysom, ktoré architekti zo štúdia Olgoj Chorchoj od seba mierne odklonili.

Na zlome dvoch línií

Riešenie návrhu tohto nezvyčajného domu vzniklo na základe impulzu, ktorý architektom vnukol stavebný pozemok a lokálne stavby. Rodinný dom je umiestnený na zlome dvoch línií stavebných parciel. To je dôvod, prečo sa architekti rozhodli celkovú hmotu domu rozdeliť na dve menšie časti so štvorcovým pôdorysom – oba celky majú rozmer 11 x 11 metrov. Tieto celky sú vzájomne od seba pootočené podľa línií stavebných parciel.  

Hra so strechami a svetlom

Strechy svojim sklonom a asymetriou pripomínajú neďaleké vrchy a terén pozemku. Vďaka asymetrickým strechám sa podarilo architektom vytvoriť na niektorých miestach presahy, ktoré zabraňujú prisilnému slnku vstúpiť do interiéru a vytvárajú exteriérový krytý priestor, ktorý je možné využiť ako terasu. Unikátny súkromný exteriérový priestor vznikol medzi dvoma odklonenými celkami s krásnym výhľadom. Zároveň, keďže obe časti domu sú zo strany tohto átria presklené, vniká do interiéru dostatok prirodzeného svetla.

 

Ako dva kryštály

„Vzhľadom na svahovitosť terénu by použitie klasickej sedlovej strechy znamenalo zároveň navýšenie domu o jedno podlažie. Tým by sa neadekvátne zväčšila hmota domu alebo by bolo potrebné náročne prispôsobiť terén. Preto náš návrh pracuje s viacerými výškovými úrovňami terénu a so šikmou komponovanou strechou, ktorá v zásade kopíruje svahovitosť terénu. Základný objem je podaný ako dva kryštály, čo sme podporili jednotným obkladovým materiálom stien a strechy,“ vysvetľujú svoj prístup k návrhu domu architekti.

Vonkajšok preniká dnu

Priesvitné materiály sú použité aj v interiéri – pôsobivé je využitie z polykarbonátu ako zábradlia popri schodoch. Rovnako i asymetria stavby prenikla aj do interiéru. Odkazom na vonkajšiu architektúru je riešenie stropu nad jedálenským stolom. Prísna geometria je zmäkčená použitím svetlého dreva. 

Ako je riešená dispozícia?

Jedna časť domu je dvojpodlažná, druhá trojpodlažná. Z cesty a vchodu domu sa vstupuje do jeho suterénu. Tento vstup sa nachádza v rámci krytého parkovacieho státia pre tri automobily. Na úrovni druhého podlažia, ktoré je koncipované ako obytné – spoločenské, je dvojica hmôt domu doplnená ešte o bazénovú halu so zatrávnenou strechou. Má rozmery 17,8 x 9,06 m. Najvyššie podlažie tvorí nočná časť s rodičovskou spálňou, odkiaľ je možné vyjsť na strechu bazénovej haly. 

Celkový charakter domu dodali terénne úpravy. Členenie domu rozdelilo i záhradu na tri jasne definované úrovne s rozdielnymi funkciami – podľa stupňa súkromia, ktoré ponúkajú.

 

Vila Hvozdná v skratke

Architektonické štúdio: Studio Olgoj Chorchoj

Autor: Olgoj Chorchoj

Hlavný architekt: Ing. Arch. Daniel Paterko

Rok realizácie: 2011

Lokalita: Zlínsko, ČR

Sabína Zavarská

Zdroj: Studio Olgoj Chorchoj

Foto: Kristina Hrabětová

Tagy:
rodinné domy moderné domy domy na svahu svahovité pozemky

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Prízemný drevodom s peknou záhradou vo vtáčom koridore neďaleko Trnavy

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky