Zrekonštruovaný trenčiansky byt, v ktorom vás prekvapenia čakajú na každom kroku (VIDEO)

23.04.2018  |     

Spojenie dvoch bytov do jedného bolo vlastne návratom k niekdajšej situácii, i keď s novou dispozíciou a súčasným pohodlím. A prekvapenia tu čakajú na každom kroku – od prekvapivého priestoru až po „tajné dvere“.

Z jedného dva, z dvoch jeden 

Aj cez zaprášenú fasádu poznať niekdajšiu honosnosť bytového domu kúsok od Trenčianskeho hradu. Veľkú časť štvrte výstavných secesných víl síce za socializmu zbúrali a ulica sa stala rušnejšou, ešte vždy je to však kúsok do parku a za domom ostala záhradka končiaca pod lesom na strmo sa dvíhajúcom svahu. Manželom s dvoma dcérami sa tu bývalo príjemne. A keď sa im naskytla možnosť kúpiť susedný byt, neváhali ani na chvíľu – spojením dvoch bytov sa celej rodine zásadne rozšíri životný priestor a každá zo slečien bude mať vlastnú izbu. Navyše, na ceste už bola tretia malá princezná.

 

Stôl, ktorý je dôležitým stredobodom priestoru, rovnako ako väčšinu nábytku vyrobila podľa architektonického návrhu firma VOGEL interior design z Trenčína. „Dlhodobo s výrobcami a dizajnérom Martinom Ivánkom z firmy spolupracujem. Sú to šikovní a spoľahliví ľudia, ktorí odvádzajú kvalitnú prácu,“ chváli architektka.

Mix starého s novým patrí k dnešným trendom. Retro lampy vytvárajú kontrast k inak modernému zariadeniu bytu. (Dodáva Alexia Fairy Lamps.)

„Práca na tomto byte bola pre mňa skutočnou radosťou.“

Edita Cimrová, autorizovaný architekt

Aj pôvodne bol celý tento priestor jediným honosným bytom, ktorý po vojne rozdelili na dva menšie. Teraz sa mali znovu sceliť do jedného, samozrejme, s dispozíciou v duchu dnešných predstáv o rodinnom bývaní. Domáci pár preto oslovil architektku Editu Cimrovú, ktorej práca sa im páčila, prebrali s ňou svoje predstavy o priestore, štýle, farebnosti a zvyšok už nechali na ňu a jej kolegu Tomáša Brindzu. Prvým krokom bola nová dispozícia. Do jej ďalšieho návrhu interiéru manželia veľmi nezasahovali – zmenili len zopár maličkostí.

Malá Grétka zatiaľ spáva s rodičmi.

Tajné dvere a prekvapivá výška

Napriek komplikovanému pôdorysu sa architektom podarilo vytvoriť moderný čistý priestor so zaujímavými priehľadmi. Byt prakticky rozdelili na dve zóny – v pôvodnom byte manželov je dnes nočná časť, v susednom denná. Staronové prepojenie pritom vzniklo logicky v mieste niekdajších dverí.

Centrom rodinného života je veľká kuchyňa spojená s jedálňou, ktorá tesne susedí s obývačkou. Keďže je medzi nimi komín a nosný múr, ktoré sa nedali odstrániť, nebolo možné tieto dve miestnosti spojiť do jednej tak, ako si manželia predstavovali.

Priestor medzi kuchyňou a obývačkou využili ako komoru ukrytú za „tajnými dverami“, vedľa nej je otvorený priechod medzi dvoma dennými miestnosťami. Aby tu dvere do komory nepôsobili rušivo, majú identický vzhľad ako dvierka na kuchynskej linke. Pre každého to však nemusia byť obyčajné dvere. Predsa len, ukrývajú tajomstvo – vstup do nečakaného priestoru. Ďalšie prekvapenie v podobe „tajných dverí“ sa ukrýva o kúsok ďalej, v línii vstavaných skríň, ktoré lemujú stenu kuchyne až po priechod do nočnej zóny. Vedú do hosťovskej izby, ktorá vznikla v mieste pôvodného vstupu do bytu z pavlače.

Vstavané skrine poskytujú v celom byte dostatok miesta na odkladanie, čo je základným predpokladom pre čisté a úhľadné priestory aj udržiavanie poriadku.

Biele steny a biely nábytok vo vysokom lesku sú charakteristickým prvkom celého bytu. Byt je presvetlený prakticky iba z dvoch strán a biele plochy veľmi pomohli celý priestor presvetliť tak, aby pôsobil svetlo a vzdušne.

A prekvapenia čakali majiteľov už od začiatku rekonštrukcie – napríklad pri odstraňovaní stropného podhľadu vysvitlo, že sa nad ním nachádzajú ďalšie priestory, tentoraz vertikálne. Po dohode s architektmi sa majitelia rozhodli, že všetky zbytočné vrstvy odstránia a celý byt tým získal elegantnú výšku 3,2 m. V tom čase to už znamenalo urobiť úpravy v projekte, rozhodne to však bolo na prospech veci.

„Interiér mal byť veľmi súčasný, no zároveň som chcela decentne pripomenúť historického ducha tohto miesta. Navrhnúť takéto spojenie bola veľmi zaujímavá úloha.“

Edita Cimrová, autorizovaný architekt

Katkin pohľad

Ako prvá ma zaujala priestranná chodba s netypickým sedením a veľkou knižnicou. Srdcom domu je jednoznačne kuchyňa s jedálenským stolom. Páči sa mi elegantný detail netradičného riešenia pracovnej dosky a naznačeného barového pultu, odlíšeného nielen farebným odtieňom, ale i hrúbkou. Príjemným spestrením dokonale zladených nábytkových stien a jedálenskej časti sú prvky v industriálnom štýle. Najpôvabnejšou miestnosťou je pre mňa jednoznačne spálňa. Romantický oblúk, vysoký strop, obláčikovomodrá stena a mäkké textílie volajú do ríše snov. Takto si predstavujem po dlhom pracovnom dni ideálne miesto na relax – bez rušivých šatníkových skríň a techniky. Byt je zariadený dômyselne a skromne. Je svetlý, plný dreva a zemitých tónov, hoci kde-tu vás príjemne prekvapí hra tvarov i farieb a to mi na celom byte imponuje najviac.

ARCHITEKTI

Autorka návrhu Ing. Edita Cimrová, autorizovaný architekt, ateliér Sedia Rossa, spolupráca Ing. arch. Tomáš Brindza sediarossa.eu, tb-architekt.sk

 

zrekonštruovaný byt

dispozícia: 5 + 1 

obytná plocha: 186 m2

lokalita: Trenčín

Pôdorysy

Rekonštrukcia trvala šesť mesiacov. Väčšinu priečok vybúrali, ostatné mury očistili až na tehlu. Menili sa rozvody, okná, podlahy... Hoci kvôli bábätku, ktoré už bolo na ceste, nasadili všetci zainteresovaní vysoké tempo, práce sa oproti pôvodnému plánu zdržali asi o tri mesiace. Vzhľadom na rozsah úprav to však stále bola expresná rýchlosť.

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis Môj dom 3/2018

Tagy:
byty vstavané skrine rekonštrukcie bytov byty v Trenčíne retro lampy biely nábytok

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Veľkú borovicu na pozemku nevyrúbali, ale dom postavili okolo nej

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 2018/08 v predaji


Inšpirácie do izieb pre bábätká, škôlkarov, školákov aj tínedžerov.




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky