Väčšie neznamená vždy aj lepšie: Malý a úzky dom vás o tom presvedčí!

14.05.2018  |     

Staré domy naukladané tesne vedľa seba nikdy nepôsobia pozitívne. Veď kto by chcel žiť v dome, ktorý prakticky nemá žiadne súkromie a nemôže čerpať ani pozitíva z malej záhradky?

Architekti zo štúdia Jos Tan Architects na svojom projekte v austrálskou Melbourne ukázali, že aj malý priestor a úzky pozemok stačia na príjemné bývanie. 

Úplne iný dojem

Tehlový dom, ktorý bol predmetom rekonštrukcie, bol postavený v roku 1930. Cieľom jeho majiteľov bolo vytvoriť novú kuchyňu s jedálňou, ktorá by umožnila stretávať sa širokej rodine či známym a ponúkala by možnosť otvoriť sa do priestoru záhradky. Okrem toho si želali vybudovať novú kúpeľňu a práčovňu. Vydarené otvorenie do záhrady dnes zväčšuje objem prerábaného priestoru niekoľkonásobne, a vôbec nemáte pocit, že sa nachádzate v malom a úzkom dome. 

 

Namiesto búrania malá prístavba

Architekti najskôr zvažovali zadnú časť budovy zbúrať a postaviť potrebné priestory nanovo, avšak to neumožňoval daný rozpočet. Rozhodli sa teda zachovať väčšinu pôvodnej tehlovej štruktúry domu a na jednej strane vytvoriť menšie rozšírenie. Týmto spôsobom sa podarilo architektom ušetriť časť financií, ktorá bola potrebná na doriešenie novej prístavby a strechy. 

„Jednou z našich zásad je, že väčšie neznamená nevyhnutne aj lepšie. Táto rekonštrukcia dokazuje obrovskú rozdielnosť funkcií a vybavenia domu dosiahnutú len malou, ale kompaktnou renováciou. Vznikol veľmi obohacujúci oživený priestor a my zdieľame radosť spolu s našim klientom,“ opisuje filozofiu premeny hlavný architekt Jos Tan. 

Zo štyroch miestností jedna

Veľký otvorený priestor novej kuchyne a jedálne vznikol z pôvodne štyroch celkov – jednej väčšej izby toalety a dvoch menších priestorov. V novopostavenej rozšírenej časti, do ktorej sa vchádza z renovovanej kuchyne je umiestnená priestranná hygienická miestnosť. V prednej časti domu, ktorá nebola predmetom rekonštrukcie, sa nachádzajú dve samostatné miestnosti a jedna otvorená miestnosť fungujúca ako obývačka.

Pozemok viac prirástol k domu

Odhalená tehla s drevom nevytvárajú zaujímavú kombináciu len pre moderné interiéry, ale svedčia aj  exteriérom. Murivo z pôvodnej časti, ktorá bola zbúraná zachránili pred demoláciou a opätovne použili v rozšírení zadnej časti domu. Drevená terasa vytvárajúca pódium umožňuje príjemné posedenie a relax na pomedzí medzi interiérom a exteriérom. 

 

Dom Coronet v skratke

architektonické štúdio: Jos Tan Architects

lokalita: Melbourne, Austrália

hlavný architekt: Jos Tan

rozloha: 35 m2

realizácia: 2017

Sabína Zavarská 
Foto: Tom Ross

Tagy:
rodinné domy prístavby rodinných domov tehlové fasády malé domy úzke pozemky

Foto dňa

Minimalistický dom, ktorý v prudkom svahu levituje nad krajinou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky