Moderný štvorizbový byt v bratislavskej novostavbe plný dreva

25.05.2018  |     

Dvojaké výhľady štvorizbového bytu nastavili koncept moderne ladeného interiéru. Ostatok architekti ušili na mieru požiadavkám mladej rodiny a ich životnému štýlu.

O optické zväčšenie priestoru sa postarala sklená zástena v kuchyni a pás zrkadla nad hornými skrinkami.

Pekný akcent dodávajú miestnosti dizajnové svietidlá nad jedálenským stolom, ktoré sú farebne zladené s časťou kuchyne.

V objatí dreva

Mladý pár s dvoma malými deťmi presvedčila pri hľadaní nového domova najmä lokalita – mestské prostredie v tesnej blízkosti prírody. V novostavbe kúpili štvorizbový byt, ktorý mal optimálnu dispozíciu aj orientáciu. Kým otvorená spoločenská zóna s veľkorysými oknami ponúkala krásne výhľady do zelene, oddelená nočná časť bola orientovaná na mesto.

 

Tento dobrý základ však bolo treba dotiahnuť do moderne a prakticky zariadeného interiéru. Mladí ľudia sa preto radšej obrátili na architektov zo štúdia archstyl, ktorých realizácie ich na internete zaujali najviac. Zhodli sa na podporení vizuálneho prepojenia s prírodou použitím väčšieho množstva dreva. K ďalším požiadavkám patrilo, aby televízor nebol stredobodom pozornosti v obývačke.

V izbách v nočnej zóne zasa chceli vymeniť parkety zo štandardnej výbavy bytu za celoplošné koberce. Aj keď na dispozícii nebolo potrebné meniť nič, zmenám elektrických rozvodov sa nevyhli. „Z našej skúsenosti totiž vieme, že prispôsobenie zariadenia existujúcej elektroinštalácii by bolo z dlhodobého hľadiska príliš veľkým kompromisom. Preto sme ju prerobili a pridali aj klimatizáciu a zabudovanú audiotechniku,“ vysvetľuje architekt Zoltán Horváth. 

„Tajomstvo dobrého dizajnu sa ukrýva v tých najmenších detailoch, ktoré často nie sú na prvý pohľad ani vidieť.“

Zoltán Horváth, architekt

Pozoruhodné je precízne vypracovanie detailov na mieru vyhotoveného nábytku bez úchytiek.

Podlaha hore nohami

Autori návrhu premýšľali, ako využiť demontované nové parkety zo spálne, detskej izby a pracovne, ktoré nahradili celoplošným kobercom. Použili ich ako podhľad, ktorý začína vo vstupnej hale a pokračuje až do obývačky. Ohraničenie zdola aj zhora identickou drevenou plochou priestor opticky rozšírilo. Toto riešenie ukázalo, že pri správnej kombinácii s bielymi stenami sa tmavších farieb na strope netreba báť.

Drevený podhľad autori zároveň využili na vizuálne oddelenie obývačky v rámci otvorenej spoločenskej zóny. Použitie prírodného dreva v interiéri tým však nekončí. Objavuje sa nielen na elegantnom, na mieru navrhnutom nábytku, ale aj na dizajnových solitéroch. Prevládajúce dubové drevo tak v kombinácii s ostatnými materiálmi vytvára harmonický celok a interiéru dodáva pocit útulnosti.

Vstavaný nábytok zároveň priniesol do bytu viacero praktických prvkov – napríklad do obývačkovej steny s posuvnými a výklopnými lamelovými dvierkami ukryli architekti  televízor, minibar a množstvo úložného priestoru. Zaujímavé je aj citlivé riešenie osvetlenia: LED pásy zapustené do podhľadu v kombinácii s dizajnovými kúskami umožňujú vytvárať aj vďaka stmievačom rôzne svetelné scény a úžasnú atmosféru.

„Knižnicu v tvare stromu sme navrhli na základe požiadavky majiteľov. Bola to veľká výzva pre našich stolárov, prácu však zvládli perfektne.“

Zoltán Horváth, architekt

Katkin pohľad 

Oceňujem, že majitelia zverili tvorbu nábytku do celého bytu do rúk šikovným stolárom. Neboli nútení čeliť neželaným zmenám a kompromisom,  celý byt pôsobí kompaktne a i ten najmenší detail má svoje opodstatnenie. Neprehliadnuteľným prvkom sú pre mňa vyfrézované a zapustené úchytky, ktoré môžem z vlastnej skúsenosti každej mladej rodine odporučiť. Lamelové riešenia sú dnes veľmi trendové a hravý posuvný systém dokáže čo-to zakryť, prípadne svojim 3D rozmerom ozvláštniť priestor. Páči sa mi, že nenútene zakrýva práve televízor a pritom v zostave nepôsobí ťažkopádne. Umiestnenie nevyužitých parkiet na strop je výborným riešením, oceňujem odvahu všetkých zúčastnených. Otvorený no zároveň útulný priestor pôsobí vďaka všadeprítomnému drevu veľmi harmonicky i na mňa. Môžem si len predstavovať, akú hru farieb a nálad vytvoria v podvečer zapustené LED pásy. 

Budovanie vzťahu. Hoci dispozícia bytu umožňovala vytvoriť pre každé z detí vlastnú izbu, rodičia sa rozhodli pre spoločnú, kvôli hrám a budovaniu vzájomného vzťahu súrodencov.

Stena oproti posteli je magnetická a umývateľná. 

„To, že sme nábytok navrhovali presne na mieru, nám umožnilo absolútnu kontrolu nad vzhľadom celého bytu. Dizajn nábytku preberá farby a materiály z celého interiéru.“

autori zo štúdia archstyl

Autori

Architekti Zoltán Horváth a Juraj Krč, dizajnérka Zuzana Horniaková, štúdio archstyl www.archstyl.com

 

byt v novostavbe

dispozícia: 4 + kk 

plocha: 135 m2

lokalita: Bratislava

TEXT: INÉZ BÚCI
FOTO: BOLD DIGITAL
ZDROJ: časopis Môj dom 5/2018

Tagy:
byty novostavby byty v Bratislave štvorizbové byty vstavaný nábytok vstavané steny

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozľahlý rodinný dom v lone prírody, ktorý nepôsobí rušivo

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky