Rekonštrukcia domu v modernom industriálnom štýle urobila z jeho slabých stránok silné

28.05.2018  |     

Architekti z ateliéru BAM! Arquitectura premenili dom s mnohými slabými stránkami prakticky úplne „od podlahy“. Podarilo sa im zo slabých stránok spraviť silné a dom svojich majiteľov dnes prekvapuje možnosťami, o ktorých predtým ani netušili. Nehovoriac o významnom náraste obytnej plochy.

 

Potrebovali dom oživiť

Dom, ktorý architekti nazývajú PYE stoji na veľmi úzkom a hlbokom pozemku v Escobare, v severnej časti provincie Buenos Aires. Mladý pár potreboval dom upraviť – chcú si založiť rodinu, a taktiež chceli čo najviac zužitkovať neveľký pozemok. Najdôležitejšie bolo dom otvoriť, presvetliť, spojiť s pozemkom, čo sa podarilo vytvorením nových veľkých otvorov a najmä terás a zastrešení. 

Vďaka ním vznikol krytý priestor na súkromné posedenia a zábavu rodiny. Rovnakým spôsobom je riešený aj vchod do domu – chráni ho vysunutá strecha nad prvým nadzemným podlažím.

Okná a veľa presklení

Kúsok od krytej terasy v súkromí pozemku sa nachádza bazén, ktorý bol hlavnou požiadavkou páru. Vďaka terasám sa dostáva prirodzené svetlo až hlboko do interiéru, ale obytné miestnosti sú chránené od priameho slnka. Otvorenia vo forme veľkých okien sa dom dočkal nielen na prízemí, ale aj na poschodí z bočnej strany. Tu sa nachádza tiež veľká zelená terasa. Takto sa architektom podarilo zotrieť ďalšiu časť hraníc medzi interiérom a záhradou.

Dispozícia do budúcnosti

Srdce domu tvorí centrálny priestor, ktorý spája obývaciu miestnosť, jedáleň a kuchyňu. Tento priestor prepája prvé poschodie s druhým prostredníctvom otvoreného schodiska s galériou. Druhé nadzemné podlažie je rozdelené na dve časti – jedna pre manželov, druhá pre budúce detičky. Súkromie rodiny je zachované aj vďaka oddeleniu prednej časti domu od zadnej dreveným plotom. Miestnosti s veľkými preskleniami sa nachádzajú v súkromí pozemku, takže domáci môžu naplno zužitkovať prirodzené svetlo v dome i exteriér. 

Svetlo, vetranie, kontakt s prírodou, využitie dažďovej vody

Architekti považovali za potrebné využiť prirodzené osvetlenie v každom z priestorov do maximálnej možnej miery. Nemenej dôležité bolo vetranie a súlad s prírodou. Dom je trvalo udržateľný vďaka bio-environmentálnemu dizajnu i zberu a využití dažďovej vody. Z materiálov dostal veľké slovo betón a tmavý kov, ktoré charakterizujú moderný industriálny štýl. 

 

PYE House v skratke

Architektonické štúdio: BAM! arquitectura 

Architekti: Gonzalo Bardach – Matías Mosquera 

Lokalita: Escobar; Argentína

Zastavaná plocha: 185 m2

Čiastočne krytá plocha: 65 m2 

Zelená plocha: 40 m2

Rok realizácie: 2015-2016

Sabína Zavarská
Foto: Jeremías Thomas

Tagy:
rodinné domy industriálny štýl vily rekonštrukcie domov moderné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Vidiecke bývanie plné slnka a pohody: Čo sa stane, keď časť strechy otvoríte slnku?

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky