Bývalému statku vrátili život: Neverili by ste, že toto bol kedysi hospodársky dom!

31.05.2018  |     

Premena starých hospodárskych budov a statkov na trvalé alebo víkendové bývanie je skvelý spôsob ako dať týmto stavbám šancu na druhý život. Zároveň ponúka možnosť vytvoriť originálne bývanie prepojené s prírodou.

Aby neunikla špeciálna atmosféra

Už na prvý pohľad je zrejmé, že sa architekti Ivana Dombková a Rosťa Černík snažili zachovať čo najviac z historickej budovy bývalého statku, najmä jeho špeciálnu atmosféru. Preto ich rekonštrukcia vôbec nevyznieva násilne, ale je citlivou premenou s úctou voči predkom, ktorí tu žili a pracovali. Statok má viacero budov a ide o postupnú rekonštrukciu. Na jar tohto roku bola dokončená prestavba severozápadného krídla statku, ktoré je určené ako ubytovanie pre hostí.  

 

Nádherná krajina, kúpacie jazierko, aj kone

„Podarilo sa precízne opraviť pôvodné kamenné murivo, ktoré sa stalo významnou súčasťou interiéru. Doplnili sme ho oceľovými, masívnymi dubovými a tehlovými akcentmi. Pre hostí je pripravený samostatný vstup s dostatkom úložných priestorov, dvoma spálňami, kúpeľňou, toaletou a obytnou kuchyňou. Teda dostatočné zázemie pro každého, kto si chce užiť to najdôležitejšie: nádhernú krajinu, prírodné kúpacie jazierko, jazdu na koňoch, či domácu kuchyňu postavenú na miestnych produktoch a krásne večery pri obrovskom otvorenom krbe,“ opisujú základné črty premeny architekti. 

Žilo tu mnoho generácii

Aktuálne pokračuje prestavba statku časťou, ktorú obývajú jeho majitelia. Keďže táto rodina má k statku veľký vzťah – vyrastalo tu mnoho generácií, rekonštrukciu považuje za dôležitú investíciu i z hľadiska rodinnej tradície. V roku 1948 bol statok ako všetky zoštátnený a na celé desaťročia naň majitelia nemali dosah. Je veľmi príjemné vidieť, ako sa do bývalého statku vracia život, krása, naplnenie funkcií. 

Kameň, tehly a drevo

V interiéri veľmi pôsobivo vyznievajú hnedočervené dlaždice, ktoré sa tiahnu viacerými miestnosťami. Príjemne pôsobia v kontakte s odhaleným kamenným murivom i bielymi stenami. Masívne, a pritom jednoduché oceľové schodisko vytvára výrazný kontrast s odhalenou minulosťou stavby. Atmosféru celého objektu robia tri materiály: kameň, tehly a drevo, dotvorené žiarivo bielou omietkou. V celom dome sa stretáva nové s tradíciou a všetko spolu dokonale, harmonicky a prívetivo ladí. V centre budov, ktoré tvoria celý statok sa nachádza dvor s romantickými zákutiami a posedením. 

 

Rekonštrukcia statku U Písku

Architektonický ateliér: I.D.ARCH

Architekti: Ivana Dombková a Rosťa Černík

Lokalita: Písek, ČR

Rok realizácie: 2017 - 2018

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: I.D.ARCH

Tagy:
rodinné domy chalupy hospodárske budovy rekonštrukcia stodoly

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Vidiecke bývanie plné slnka a pohody: Čo sa stane, keď časť strechy otvoríte slnku?

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky