Rodinný dom s podjazdom: Z ulice nenápadný, v súkromí fascinujúci!

04.06.2018  |     

Zvonku jednoduchý, nenápadný, aby nerušil celkový vzhľad ulice. Zo strany orientovanej do záhrady však prekvapuje príjemným súkromím, ktoré ponúka.

Vôbec sa nedá povedať, že by bol dom malý, stiesnený, či tmavý - ako sa môže zdať, keď si uvedomíte zovretie medzi dvoma ďalšími domami.

 

Nový, ale s črtami starého

Starý dom na úzkej ulici pri kaštieli v Moravanoch nad Váhom bol v zlom technickom stave, navyše nevyhovoval moderným požiadavkám bývania ani z hľadiska dispozície. Napriek tomu, že nový dom je čistou novostavbou, pri jeho navrhovaní zohrávala podoba starého domu dôležitú rolu. Na jednej strane sa tak výrazne nenarušila podoba ulice (táto ulica má svojský kolorit stavebných úprav i farebnosti domov), na strane druhej architekti a prostredníctvom nich i majitelia domu  tak vzdali hold starému predchodcovi. Osadiť na toto miesto niečo tvarovo, či farebne výrazné by bolo rozhodne krokom vedľa. 

Dom s podjazdom

Nový dom kopíruje kvality starého domu: je riešený ako dom s podjazdom, ktorý sa výškovo prispôsobuje okoliu, i keď jedna časť je vyššia. Architekti zo štúdia TOITO ARCHITEKTI, ktorí projekt realizovali tvrdia, že „domy s podjazdom bez medzier boli prirodzené, majú príjemnú mierku a nevytvárajú hluché miesta na parcelách. Príjemný pocit pripisujeme práve týmto vlastnostiam.“

Vikier ako slnečný lievik

Problematickou otázkou bola orientácia voči slnku. Spôsob osadenia fasády nebolo možné zmeniť a táto orientácia nedávala veľa možností na výber. Preto sa rozhodli časť domu vyvýšiť a vytvoriť tu vikier, ktorým vstupuje prirodzené svetlo i teplo do domu. Keďže je umiestnený vyššie, orientácia k ulici neprekáža. 

Átrium poskytuje absolútne súkromie

Ďalším dôležitým prvkom, ktorý presvetlil dom a spravil ho priestrannejším bolo vysunutie obývačky s pracovňou smerom do záhrady. Tak za zároveň architektom podarilo vytvoriť intímne átrium, obklopené z troch strán múrmi. Toto átrium vnáša do interiéru svetlo a poskytuje rodine domácich súkromie v exteriéri. Podjazd je skvelým krytým miestom na zaparkovanie auta, ale aj ďalšie aktivity.  V interiéri dominuje kombinácia dreva a tehly. 

 

Dom P v skratke

Architektonické štúdio: TOITO ARCHITEKTI

Lokalita: Moravany nad Váhom

Návrh a realizácia: 2015 až 2017

Plocha pozemku: 1020 m2

Zastavaná plocha: 162 m2

Podlahová plocha: 165 m2

Sabína Zavarská
Foto: Katarína Príkopská

Tagy:
vikier átrium radové domy rodinné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Vidiecke bývanie plné slnka a pohody: Čo sa stane, keď časť strechy otvoríte slnku?

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky