Vidiecke bývanie plné slnka a pohody: Čo sa stane, keď časť strechy otvoríte slnku?

14.06.2018  |     

Rekonštruovať stavbu z roku 1882 je veľká výzva, ale tiež záväzok. V stredných Čechách stála stará stodola, ktorá bola používaná na rôzne účely.

Každý z nich nechal na stavbe svoje nános, svoje známky. Slúžila i na chov ošípaných, čo sprevádzalo niekoľko negatívnych zmien. Napriek bohatému životu, vysokému veku a nie najlepšiemu stavu, sa zo stodoly stal nádherný priestor na vidiecke bývanie.

 

Rodinná základňa pre pokojný život

Cieľom majiteľov starej stodoly bolo urobiť úpravy, ktoré by z tejto stavby urobili základňu pre príjemný život na vidieku. Rekonštrukciu zobralo do svojich rúk Studio Raketoplán. Ich hlavným cieľom bolo „oprášiť staré dobré časy, ponechať stavbe pôvodný ráz a urobiť ju plne funkčnou v rámci moderných štandardov rodinného života.“ Obnovená stodola nemá slúžiť len na víkendové bývanie, navyše rodina majiteľov je rozvetvená, takže rekonštrukcia musela rátať aj s týmito dôležitými faktami.

Vitaj, svetlo

Výhodou stodoly je jej skvelá orientácia – stojí na miernom svahu čelom na juh. Jedným z problémov, ktoré bolo treba akútne riešiť bol nedostatok prirodzeného svetla v interiéri. Preto najdôležitejším momentom, ktorý architekti realizovali, bolo presklenie časti strechy. Nové veľké horizontálne okno pribudlo aj na štítovej stene. Vzhľadom na históriu stavby a jej prostredie architekti použili pri rekonštrukcii autentické materiály – tehlu, kameň, drevo. Presné zloženie múrov a podláh bolo zistené stavebnými prieskumami.  

Ako je riešená dispozícia?

Priestor kuchyne, ktorý sa nachádza pod strešným presklením architekti spojili s veľkou miestnosťou uprostred dispozície. Tak vzniklo samotné „srdce domu“. Architekti tvrdia, že veľké miestnosti, ktoré zahŕňajú funkciu kuchyne, jedálne i obývacej miestnosti sú dané „prirodzenosťou pohybu“. I kedysi ľudia žili a hýbali sa vo veľkých sálach s kuchyňou a jedálňou, pričom prespávali v malých komôrkach.  

Galéria ako pľúca domu

Centrálny priestor na prvom poschodí obkolesuje galéria. „Galéria je ako pľúca domu. Skrz veľký svetlík sa na miesto s lávkou spúšťa krajina a svetlo. Prúd blaha naťahuje prsty až na krájaciu dosku v kuchyni. Na pažítku do polievky,“ opisujú poeticky autori projektu spojenie veľkého strešného presklenia, otvoreného priestoru a galérie. 

Súčasťou galérie je väčší otvorený halový priestor, ktorý je možné použiť na spoločný oddych rodiny alebo na spanie pre hostí. Ďalej tu nájdete dve spálne s hygienickým zázemím a veľkú miestnosť s krásnym výhľadom.

 

Rekonštrukcia statku v stredných Čechách v skratke

Architektonický ateliér: Studio Raketoplán

Realizácia: 2016

Úžitková plocha: 300 m2

Zastavaná plocha: 145 m2

Plocha pozemku: 2 140 m2

Sabína Zavarská
Foto: Lukáš Pelech (okrem foto pôvodného stavu)

Tagy:
drevené domy rekonštrukcia statku vidiecke bývanie Studio Raketoplán

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Moderná drevostavba vo Veternej Porube

Najnovšie knihy a časopisy


Urob si sám 12/2018 v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky