Čaro viktoriánskeho štýlu: Úchvatný mestský dom s tromi podlažiami

18.06.2018  |     

Anglické štúdio LLI Design, ktoré je víťazom viacerých cien za dizajn, nedávno dokončilo zaujímavú rekonštrukciu trojpodlažného viktoriánskeho mestského domu. Nachádza sa v obľúbenej rezidenčnej časti severného Londýna. Nechajte sa inšpirovať!

 

Nemal vlastnú tvár

Cieľom rekonštrukcie starého domu bolo vytvoriť teplý, harmonický a pohodlný domov s modernými prvkami. Pôvodný dom sa síce nachádzal v použiteľnom stave, ani technicky nebol poškodený, avšak pôsobil už opotrebovane a unavene, priam prahol po oživení. A čo bolo najdôležitejšie: napriek tomu, že profitoval z dobrej dispozície a nádhernej záhrady, chýbal mu charakter, nemal žiadnu osobnosť, špecifický výraz. 

Zvýraznili viktoriánsky štýl

Autori rekonštrukcie sa zhodli na tom, že niektoré prvky pôvodného domu môžu zvýrazniť a ďalšie obnoviť, čím podčiarkli viktoriánsky štýl celého domu. Najvýraznejším prvkom premeny a najväčšou pýchou zrekonštruovaného domu je vytvorenie veľkého presklenia, vďaka ktorému sa príjemná sivomodro-biela kuchyňa otvára do záhrady. 

Čo chýbalo, to doplnili

Stále to však nebolo ono – pôvodných viktoriánskych prvkov nebolo veľa na to, aby dali domu celý charakter. Preto sa architekti rozhodli do domu doplniť aj nové prvky, charakteristické pre viktoriánsku architektúru vrátane vitráže, či čierno-bielych dlaždíc vo vstupnej chodbe. Dlažba so štýlovým vzorom prepája minulosť so súčasnosťou. Charakter chodby zdôraznilo dramatické medeno-sklené závesné svietidlo nad schodiskom. Atmosféru v detských izbách dotvárajú látkové rolety s milým vzorom. Zastaraná skriňa v obývacej miestnosti bola nahradená vstavaným regálom lemujúcim krb. V jedálni i obývacej izbe je originálny zdobený strop. Zrekonštruovaný dom má dnes jednoznačne silný a pôsobivý výraz. 

Ako je riešená dispozícia?

Rozloženie domu na troch podlažiach umožňuje jednoduché funkčné členenie miestností. Na prízemí sa nachádza vstupná sála vedúca k dvom miestnostiam, na konci chodby je kuchyňa. Nachádza sa tu aj schodisko s bielym dreveným zábradlím. Prvé poschodie je rozdelené do dvoch apartmánov – jedného väčšieho, druhého menšieho. Vyššie sa nachádzajú detské spálne a hosťovská miestnosť. Pivnica bola ponechaná v pôvodnom stave a je určená len na skladovanie.  

 

Rekonštrukcia viktoriánskeho domu v skratke

Architektonické štúdio: LLI Design

Lokalita: Londýn, Veľká Británia

Plocha: 230 m2, vrátane pivnice a záhradky

Realizácia: 2018

Sabína Zavarská
Zdroj: v2com

Tagy:
radové domy rodinné domy viktoriánsky štýl mestské domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozľahlý rodinný dom v lone prírody, ktorý nepôsobí rušivo

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky