Priestor v bývalej továrni premenili na priestranný loftový byt

19.06.2018  |     

Ten správny priestor je na ceste k vysnívanému bývaniu polovicou úspechu a o zvyšok by sa mali postarať dobré nápady. Presne taký bol aj príbeh tohto originálneho bytu. Mladým manželom sa podarilo získať priestor v bývalej továrni a za pomoci architektov zo štúdia SMLXL premenili svoje sny o bývaní na skutočnosť.

​​Minimalistická lavica, ktorá tvorí zariadenie vstupnej časti, je jedným z betónových kusov nábytku, na mieru zhotoveným firmou Gravelli.

Bývanie v továrni

Staré továrenské priestory ponúkajú príležitosti vytvoriť originálne bývanie. U nás sa však žiaľ často trestuhodne premrhávajú... Lepší osud stihol pražskú továreň ETA Regula. Za múrmi budovy, ktorú v roku 1924 navrhol Karel Bukovský, sa kedysi vyrábali súčiastky pre filmové projektory, rádiá a elektrické hodiny, boli tu kancelárie, a dokonca sa tu aj natáčali filmy.

V roku 2015 prešli priestory rozsiahlou rekonštrukciou a namiesto výrobných hál tu vzniklo 68 bytov. Keď sa mladej rodine naskytla možnosť kúpiť jeden z nich, neváhali ani chvíľu. Unavení nespočetnými obhliadkami konečne našli zaujímavý, atypický byt, ktorý bol navyše v širšom centre Prahy. Dokonca sa rodine podarilo s developerom všetko perfektne časovo zladiť a dohodli sa na odovzdaní bytu v stave kolaudačného minima.

Priestory tak čakali už len na zásah architektov zo štúdia SMLXL. Pri prvej návšteve sa však konalo nemilé prekvapenie – pôvodné továrenské okná, ktoré developer sľuboval zachovať, nahradili plastovými. Keďže v rohovom byte hrajú okná dôležitú rolu, zmenilo to, žiaľ, celý jeho ráz. Úlohou architektov bolo teda opäť prebudiť industriálneho ducha priestorov a okná, ktoré mali byť spočiatku ich dominantou, naopak trochu potlačiť.

 

„Majitelia nás oslovili s predstihom, takže sme mali dostatok času všetko si poriadne premyslieť a hneď, ako byt prevzali, mohli sme začať s úpravami.“

Klára Valová, architektka

Hojdačky visiace zo stropu patria k originálnym prvkom bytu, ktoré upútajú na prvý pohľad. Toto nevšedné barové sedenie zdôrazňuje atypickú výšku stropu, až 3,3 m, a zároveň umocňuje pozíciu kuchynského ostrova ako centrálneho bodu obytného priestoru.

Motív čiernych lán, na ktorých sú hojdačky zavesené, sa v byte opakuje viackrát. Je na nich upevnená tyč na vešiaky vo vstupnej časti aj v šatníku pri spálni a čierne laná slúžia aj ako úchytky na dverách vstavaných skríň.

V rytme stropných nosníkov

Hlavný obytný priestor architekti maximálne otvorili do vstupnej časti, a nechali tak vyniknúť centrálny stĺp a z neho vedené stropné nosníky, ktoré tvoria základnú konštrukciu celej budovy. Tá ovplyvňuje taktiež tvar bytu, ktorý nie je klasicky pravouhlý. Na túto nepravidelnosť nadväzuje aj podlaha, vyhotovená z dvoch materiálov – liatej stierky a drevených dosiek. Stierka je použitá pri vstupe do bytu a v kuchyni, drevo zase v chodbe, izbách a v hlavnej obytnej časti. Spoje týchto podláh pritom kopírujú smer stropných nosníkov.

Majitelia si želali, aby byt pôsobil čisto a svetlo, preto nie sú nosníky odhalené až na pôvodnú železobetónovú konštrukciu. Základnou farbou stien a stropov sa stala biela, betón je použitý ako doplnok v obývačke za televíziou a na niekoľkých kusoch nábytku. Betón, drevo morené na sivohnedo a corian sú materiály, ktoré charakterizujú celý byt a opakujú sa na nábytku nielen v hlavnej obytnej časti.

Vzdušnosť zaručuje miestnostiam tak prevažujúca biela farba, ako aj ich atypická výška dosahujúca až 3,3 m. Do kontrastu so svetlými spoločnými priestormi postavili architekti spálňu a kúpeľňu v tmavých odtieňoch, ktoré podporujú atmosféru relaxácie a uvoľnenia.

Zariadenie celého bytu je veľmi čisté, no vďaka správnej miere zaujímavých detailov interiéru nehrozí nuda. 

„Vďaka drobným úpravám dispozície sa nám podarilo vytvoriť šatník pri vstupe a v spálni a tiež samostatnú technickú miestnosť na práčku a sušičku. Nenápadne zakomponované priestory sú ukryté za dreveným obložením stien.“

Klára Valová, architektka

Erikin pohľad 

V niekdajších továrňach a priemyselných objektoch môžu vzniknúť naozaj pôsobivé obytné priestory, ktoré majú navyše lukratívnu polohu. Mnohé staré priemyselné štvrte dnes už totiž pohltilo mesto, a tak nepatria k jeho okrajovým, ale centrálnym častiam. U nás sa, žiaľ, aj priemyselné budovy s historickou hodnotou bezohľadne búrajú a príležitosti na ich zaujímavé využitie sa trestuhodne premrhávajú. Nenávratne tak prichádzame o miesta s atmosférou skutočného loftu a geniom loci, ktorý sa nedá napodobniť. V tomto byte sa navyše zaujímavý priestor stretol so zaujímavým interiérom, ktorý sa svojím štýlom do takejto budovy perfektne hodí. Musím oceniť nielen štýlovú čistotu minimalistického interiéru a filigránsky vyhotovené detaily, ktoré sú v jednoducho zariadenom priestore veľmi dôležité, ale aj nápady, ktoré ho oživujú. Potešili ma najmä variácie na hojdačky, šatník za nadrozmerným čelom postele a „prepravný kontajner“.

„Hoci sa ponúkalo odhaliť pôvodnú železobetónovú konštrukciu, chceli sme bytu ponechať čistotu a motív betónu je preto použitý len na niekoľkých prvkoch.“

Klára Valová, architektka

 

Architektka

Ing. arch. Klára Valová, štúdio SMLXL 

www.smlxl.cz

loftový byt

dispozícia 4 + kk

úžitková plocha 120 m2

lokalita Praha

TEXT: VERONIKA SLOMKOVÁ a ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: BOYSPLAYNICE
ZDROJ: časopis Môj dom špeciál

Tagy:
minimalizmus lofty rekonštrukcie bytov byty v Prahe loftové byty

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Veľkú borovicu na pozemku nevyrúbali, ale dom postavili okolo nej

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky