Keď „chalupa“ vyzerá úplne ináč ako bežné domy na víkendové bývanie

23.06.2018  |     

Kombinácia dvoch malých chatiek v inšpiratívnom prírodnom prostredí prírody nie je určená na rekreáciu, ani ako víkendové bývanie. Je to priestor, v ktorom žije a tvorí umelec, vášnivý záhradník a nadšenec jogy v jednej osobe.

Priestor na realizáciu počas dôchodku

Potreby domáceho pána sú dôvodom toho, prečo jeho „chalupa“ vyzerá úplne ináč ako bežné. Rozdelenie do dvoch celkov, úžasná záhradka na streche, veľké svetlé priestory na prácu výtvarníka, či pre potreby relaxu a cvičenia jogy – to sú hlavné prvky dvojice chatiek, ktoré úplne zapadajú do prostredia. Starší pán na dôchodku si želal priestor, v ktorom môže realizovať, umiestniť a nechať rásť svoje umelecké i záhradkárske snahy. 

 

Aby príroda netrpela a terén zostal

Prudko stúpajúci terén však spočiatku vôbec nevyzeral ako miesto, kde by sa dala postaviť drevená chatka. „Funkčné rozdelenie potrieb majiteľa do samostatných chatiek umožnilo ľahšie umiestniť dve malé štruktúry medzi existujúce stromy. Vysadená strecha spodnej budovy vytvára z pohľadu horného štúdia záhradnú výzdobu,“ zdôrazňujú uvažovanie pri stavbe architekti zo štúdia Feldman Architecture

Ateliér zaliaty svetlom

Inými slovami, zladenie stavby so strmým terénom sa dalo efektne riešiť len vytvorením dvoch samostatných menších objektov, ktoré majú zároveň aj rozdielne funkcie. Nižšie umiestnená chatka je oddychová a určená na spánok, stravovanie, druhá je umeleckým ateliérom. Ateliér umelca je umiestnený vyššie, kde je najlepší výhľad a svetlo. Chatky sú obklopené vyrastenými borovicami, ale každá z nich zároveň poskytuje aj iné obrazy lesa a krajiny. Niet pochýb o tom, že priestory chatiek sú veľmi inšpiratívne a vhodné na umeleckú tvorbu, meditáciu a relax.

Strecha je pre vyššiu chatu záhradou

Zelené strechy sú ďalším momentom, ktorý zdôraznil snahu architektov na malom priestore spojiť viacero funkcií naraz. Domáci pán sa okrem tvorby v jedinečnom ateliéri môže tešiť aj zo záhradkárstva. Strecha spodnej budovy je totiž zelená a ľahko dostupná. Pri pohľade z vyššie umiestneného ateliéru vytvára efekt záhrady.

 

Mill Valley Cabins v skratke

architektonický ateliér: Feldman Architecture, Inc.

zelená strecha a krajinný dizajn: Jori Hook

horné štúdio: 500 m2

spodné štúdio: 380 m2

rok realizácie: 2010

lokalita: Mill Valley, Spojené štáty americké

Sabína Zavarská
Foto: Joe Fletcher

Tagy:
chaty chalupy víkendové domy

Foto dňa

Rozľahlý rodinný dom v lone prírody, ktorý nepôsobí rušivo

Najnovšie knihy a časopisy


Urob si sám 10/2018 v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky