Vzdušný a ľahký dom pri lese plný svetla

27.06.2018  |     

Stodolový dom nemusí mať len masívnu a ťažkú podobu. Holandským architektom sa podarilo vytvoriť vzdušnú ľahkú lesnú vilu plnú svetla a prírody. Pozemok, na ktorom táto moderná stodola stojí, sa nachádza hneď vedľa hustého lesa.

Pri varení vidíte do lesa

Pocit ľahkosti, vzdušnosti a priestrannosti sa podaril architektom dosiahnuť vďaka viacerým strategicky umiestneným oknám a veľkoplošným preskleniam. Efektné je najmä veľké presklenie v streche nad obývacou miestnosťou, ktoré zároveň osvetľuje aj chodbu a schody. Hranice medzi interiérom a exteriérom absolútne maže celostenové osem a pol metra široké presklenie pozdĺž kuchynského ostrovčeka. 

 

Tieniace presahy z latiek

Pôsobivý efekt vytvára drevený obal domu, ktorý na strane terasy a verandy presahuje čelnú stenu. Je to kvôli tomu, aby do interiéru neprúdilo priame ostré slnko. Vytvára príjemný tieň aj na samotnej terase. Tento presah na oboch koncoch je zo zvislých latiek, medzi ktorými sú menšie medzery. Tým architekti dosiahli zabránenie vstúpeniu prudkého svetla do interiéru, ale svetlo ako také nie je úplne tienené. 

Na verande si môžu domáci posedieť za akéhokoľvek počasia. Strecha verandy je totiž urobená z mobilných lamiel. V prípade dažďa slúžia ako odolná strecha. V prípade slnečného počasia môžu byť čiastočne alebo úplne otvorené a poskytovať dostatok svetla do interiéru.

Ako je riešená dispozícia?

Na prízemí domu sa nachádzajú funkčné miestnosti pre celú rodinu, teda pozdĺžna kuchyňa s veľkým ostrovčekom, na ktorú nadväzuje jedáleň a obývacia izba. Vďaka veľkým posuvným preskleným dverám je možné túto miestnosť spojiť s vonkajšou terasou.

Jedáleň, kuchyňa a obývacia izba sú v jednej rovine, ale rozdeľujú ich štýlové polopriehľadné panely. Každá miestnosť v dome poskytuje iný výhľad na okolitú prírodu. Okrem toho tu nájdeme hygienické zázemie a technickú miestnosť. Na poschodí je miesto pre spálne a k nim prináležiace hygienické miestnosti. 

Drevo na streche a fasáde je špeciálne upravené

Obal domu: jeho fasáda i strecha sú tvorené z modifikovaného dreve. Táto úprava spôsobila, že drevo je extrémne trvanlivé a vhodné pre tento spôsob použitia. Presah strechy nájdeme aj na prednej strane domu, nielen nad zadnou terasou. Počas dňa vytvára rôzne fascinujúce tieňové vzory. 

 

Lesná vila Voorschoten v skratke

Architektonické štúdio: Architect eigen huis

Hlavný architekt: Tijmen Versluis

Lokalita: Haagwijk Voorschoten, Holandsko

Celková zastavaná plocha: 290 m²

Sabína Zavarská
Foto: Martijn Heil

Tagy:
rodinné domy chaty drevené domy stodoly

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 10/2019 v predaji


Byt plný paliet a nádeje




kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky