Poľnohospodárska usadlosť citlivo prerobená na chalupu

29.06.2018  |     

Moravská Vysočina len málokoho nechá chladným. Jej magický pôvab uchvátil aj rodinu výtvarníčky. Našli ju náhodou a potom krok za ktokom jej spolu s manželom vlastným srdcom i rukami vdýchli jedinečnú poéziu.

V malej osade, kde sú dnes už len tri trvale obývané domy, stávala v stredoveku vodná tvrdza obklopená ôsmimi rybníkmi. Poľnohospodárska usadlosť stojí od 19. storočia, od roku 1964 nebola obývaná. Rybníky v druhej polovici minulého storočia zasypali a premenili na polia, výhľad na nádhernú krajinu však zostal.

“Hľadali sme miesto, kde by sme boli s rodinou blízko prírody. Zarastenú a napoly zbúranú usadlosť pri ceste sme objavili náhodou vďaka nášmu psovi a hneď nás chytila za srdce,“ rozpráva majiteľka.

“Usadlosť spĺňala množstvo podmienok, ktoré sme si pri hľadaní vytýčili. Najdôležitejšie bolo krásne miesto, zdravá príroda, pokoj, pekný výhľad, blízkosť vody, tri príjazdové cesty, kamenný dom, záhrada orientovaná na západ … to všetko sme tu našli. Dcéra posledného majiteľa dom niekoľko rokov nechcela a ani nemohla predať, ale nakoniec sa to podarilo. Dom jednoducho čakal na nás,“ dopĺňa.

Fortieľ a múdrosť predkov

Usadlosť sa skladala z obytnej a hospodárskej budovy, v ktorej boli stajne a stodola. Oba objekty mali tradičný tvar – obdĺžnikové domy so sedlovou strechou, malými oknami, murované zo zmiešaného muriva. “Obdivovali sme dômyselnosť našich predkov a následne sme ju aj využili,” hovorí pán domu.

Staré múry sú z kameňa z miestneho lomu previazaného s tehlami. Aby v stajniach bolo teplo, mali vnútri vetranú dutinu, ktorá slúžila ako izolácia. Zaujímavé je, že obytná budova takto dômyselne postavená nebola, čo dokazuje, akú dôležitosť prikladal statkár dobytku.

Po rekonštrukcii sú oba objekty prepojené novým spojovacím krčkom, v ktorom sa nachádza vstup do domu a pracovňa. Bývalé stajne premenili majitelia na obývací priestor spojený s kuchyňou, zázemím a úložnými priestormi, zo západnej strany pristavili krytú terasu. Pôvodná obytná budova slúži ako súkromná zóna. Sú tu spálne, kúpeľňa, zázemie. Podkrovie ukrýva veľkorysý ateliér.

Veľkou premenou postupne prešla aj záhrada. Hlavným magnetom je novovybudované jazierko s cirkuláciou vody a dreveným mólom.

Celý článok o rekonštrukcii si môžete prečítať na webe domztehly.sk

Tagy:
rodinné domy chalupy usadlosť rekonštrukcia statku

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky