Tradičná aj moderná: Chata plná drevených trámov

07. 08. 2018
Zdieľať

Drevené trámy patria k predstave o chatách a domoch v lone prírody priam automaticky. Maďarskí architekti zo štúdia Barna Architects vytvorili chatu plnú drevených trámov, lamiel a s tradičnou ostrou sedlovou strechou.

Kontakt medzi obyvateľmi a prírodou znásobili presklením jednej steny. Aj na tejto fasáde hrajú dôležitú rolu drevené trámy.


PortusHome, Balaton

PortusHome, Balaton
Tamás Bata

Návrat do prírody, aj tradície

Hlavnými témami koncepcie domu je návrat do prírody a vytvorenie jedinečnej atmosféry s modernými prvkami. Cestička vydláždená drevenými štvorcami vedie ku vchodu do domu, ktorý sa nachádza v jeho centre z presklenej strany. Architekti sa snažili zachytiť pôvodnú atmosféru, a zároveň využiť aj moderné architektonické prvky. Ďalšou úlohou, ktorú mali splniť, bolo vytvorenie priestoru pre terasu – ako prechodu medzi interiérom a exteriérom.


PortusHome, Balaton

PortusHome, Balaton
Tamás Bata

Viditeľná nosná konštrukcia

Charakteristickým prvkom domu je viditeľná nosná konštrukcia na vonkajšej strane budovy. Práve tá zabezpečuje rytmus a usporiadanie fasádneho systému.

 


PortusHome, Balaton

PortusHome, Balaton
Tamás Bata

 „Konštrukčné prvky sú vylepšené, aby slúžili architektonickému konceptu domu. Stĺpiky konštrukcie stoja v pároch s osovou vzdialenosťou 1,4 metra. Medzi nimi sú priehľadné dvere a okná pozdĺž fasády, ktoré poskytujú dostatok prirodzeného svetla do interiéru a udržiavajú nepretržité spojenia medzi obyvateľmi a prírodou. Konštrukcia dreveného rámu je samonosná, izolačné steny sú umiestnené za stĺpmi. Hlavná budova a terasa odzrkadľujú rovnaký dizajnový systém s tým rozdielom, že izolačné steny nie sú súčasťou terasovej konštrukcie,“ vysvetľujú svoje riešenie architekti.


PortusHome, Balaton

PortusHome, Balaton
Tamás Bata

Študovali lokálne archetypy

Oblasť Balatonu, v ktorej sa chata nachádza, má prísne predpisy, ktoré museli architekti dodržať. To sa im podarilo dôslednou analýzou archetypov používaných v oblasti Balatonskej vysočiny, z nich čerpali inšpiráciu.


PortusHome, Balaton

PortusHome, Balaton
Tamás Bata

Základnými architektonickými prvkami chaty tak sú: priestor spájajúci interiér s exteriérom, pochopenie vzťahu medzi prírodou a človekom z hľadiska formy a konštrukcie, miestny charakter stavby. Príjemné miesto na relax, však?

 

PortusHome v skratke

architektonický ateliér: Barna Architects

hlavný architekt: Barna D. Kovács

lokalita: Kisdörgicse, Maďarsko

realizácia: 2017

plocha: 90 m2

Sabína Zavarská

Foto: Tamás Bata

Kategória: Návšteva
Tagy: Balaton chata drevené trámy drevodomy drevostavba
Zdieľať článok

Diskusia