Pozemok s prudkým prevýšením? Aj takto sa dá z neho vyťažiť maximum

09.08.2018  |     

Tajmova Vila v Jablonci nad Nisou na hranici mesta a Jizerských hor je domovom pre štvorčlennú rodinu. Špecifikom pozemku je jeho prudký svah s prevýšením 14 metrov.

Na druhej strane, práve vďaka nemu poskytuje domácim fascinujúce  možnosti a výhľady na priehradu a okolie. Dominantou pozemku je krásny javor a skupina odrastených briez.

Využili výhľady, stromy zachovali

Architekti zo ov-a štúdia okrem prírodného prostredia museli brať do úvahy aj okolité stavby – v blízkosti sa nachádza Háskova vila architekta Heinricha Lauterbacha, ktorý je predstaviteľom weimarskej funkcionalistickej školy.

„Hľadali sme spôsob, ako vstúpiť do svahovitého pozemku, využiť výhľady a zachovať jeho prírodný ráz. Dom sme umiestili s ohľadom na stromy na pozemku,“ vysvetľujú svoj prístup autori projektu.

 

Spodná čas kamenná, vrchnej kraľuje sklo a drevo

Stavba je riešená ako dvojpodlažná, pričom spodná úroveň je zapasovaná do svahu. Obe časti sú vlastne jednoduchými obdĺžnikmi, ktoré na sebe sedia. V prízemnej časti sa nachádza dvojgaráž, kryté parkovacie státie, vstupná hala, pracovňa a izba pre hostí. Táto spodná časť domu je obložená lomovým kameňom. Druhá úroveň je i napohľad výrazne odľahčená, veľké presklenia a pergoly vytvárajú efekt vzdušnosti a priestrannosti. Obložená je drevom zo smrekovca.

Aká je dispozícia horného podlažia?

Hornému podlažiu dominuje priestranný obytný priestor s možnosťou prepojenia s terasou posuvnými sklenými dverami až na dvoch miestach. Bližšie smerom k svahu je orientovaná kuchyňa, v strede dispozície sa nachádza hygienické zázemie a na druhej strane tri spálne. Z každej miestnosti je možné vyjsť na terasu, ktorá obkolesuje dom z troch hlavných strán.

Z terasy na svah

Z terasy pri obývacej miestnosti je možné vyjsť priamo na svah pri dome. Rovnako i priestor v spodnej línii domu je menej strmý. Táto prírodná danosť a prispôsobenie domu ku svahu je umožňuje deťom vychutnať si zimné hry. Interiér domu je riešený v jednoduchom minimalistickom štýle. Prevláda kombinácia troch farieb: kontrastnej bielej a čiernej, ktorých efekt zjemňuje hnedá farba dreva.

 

Tajmova Vila v skratke

Architektonické štúdio: ov-a

Autori projektu: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch

Spolupráca: Vojtěch Kratochvíl

Rok realizácie: 2017

Plocha:

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Souček

Tagy:
rodinné domy vily svahovitý pozemok dvojpodlažné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Moderná drevostavba vo Veternej Porube

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky