Trojpodlažný dom na kopci: Veľká úžitková plocha, minimálny zásah do zelene

10.08.2018  |     

Členitý dom zasadený do terénu horského prostredia v Brazílii priam vyzýva na návštevu. Vďaka výrazným preskleniam poskytuje krásne výhľady na okolité vrchy a relax, ktorý nezažijete nikde inde, len v priamom kontakte s prírodou.

Funkčná členitosť

Členenie domu na rôzne celky umožnilo veľmi funkčne a prakticky oddeliť jednotlivé časti interiéru, ale – a to je ešte dôležitejšie – prispôsobilo obytný priestor svahu, na ktorom stojí. Kamenná fasáda v kombinácii s drevom pôsobí prirodzene a neruší prírodné prostredie.

V nižšej časti domu je umiestnená garáž, samotný obytný priestor je trojpodlažný, vsunutý do svahu. Menší problém bol v tom, že majitelia domu požadovali relatívne veľkú obytnú plochu, čo by znamenalo veľký zásah do prírody. Architekti to však vyriešili jednoducho:  vďaka koncepcii stavať nad seba, nebolo potrebné využiť veľkú časť pozemku.

Kuchyňa vnútri aj vonku

Okrem plne funkčného interiéru, kde nájdete všetko potrebné pre život a ešte mnohé navyše, rezidencia poskytuje plnohodnotnú vonkajšiu kuchyňu s vonkajšou linkou a barovým i klasickým sedením.

Vonkajšia kuchyňa nadväzuje na vnútornú, nachádza sa na krytej drevenej terase, hneď vedľa sú ležadlá na slnenie a relax. V kuchyni vo vnútri sú tiež kachle na drevo. Obe vyššie podlažia majú po obvode terasy, na ktoré je možné vyjsť z každej miestnosti v dome. Strecha časti druhého nadzemného podlažia je riešená ako zelená.

 

Lamely chránia pred prudkým slnkom

Keďže rezidencia sa nachádza na vrchole svahu, slnko by mohlo nepríjemne prenikať cez presklenia do interiéru. Vďaka lamelám, ktoré tvoria ochranný „obal“ horných podlaží sa toho obyvatelia obávať nemusia.

Kontrast betónového prízemia a odľahčených podlaží

Spodná časť stavby je postavená z tradičnej betónovej konštrukcie a kamenného muriva. Tieto priestory majú len minimum otvorov, i tie sú malé. Poschodia sú, naopak, riešené ľahkou drevenou konštrukciou, ktorú uzatvárajú sklené tabule otočené do prírody.

Vnútorné priestory domu sú navzájom prepojené vďaka skleným dverám a otvorom s dvojitou výškou stropu. Na povrchové úpravy celej stavby boli použité tri prírodné materiály: drevo, kameň a betón. Výsledkom je príjemná, útulná kompozícia vhodná do chladnejšej klímy mesta Santo Antônio do Pinhal.

 

CM Residence v skratke

architektonické štúdio: Reinach Mendonça Arquitetos Associados

autori: Henrique Reinach a Maurício Mendonça

spolupráca: Tony Chen

interiérový dizajn: Reinach Mendonça Arquitetos Associados Santo Antônio do Pinhal, Brazília

lokalita: Santo Antônio do Pinhal, Brazília

projekt: 2014

realizácia: 2016

zastavaná plocha: 408,35 m2

Sabína Zavarská

Foto: Nelson Kon

Tagy:
rodinné domy rezidencie trojpodlažné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Veľkú borovicu na pozemku nevyrúbali, ale dom postavili okolo nej

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 2018/08 v predaji


Inšpirácie do izieb pre bábätká, škôlkarov, školákov aj tínedžerov.




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky