Starý dom s modernou „helmou“: Prístavba, ktorá nezasiahla do záhrady

13.08.2018  |     

Málokedy nájdete dom, ktorý je zároveň klasický, ale aj moderný, má sedlovú strechu hneď dvakrát, používa tradičné materiály a farby, ale aj tie najmodernejšie.

Pri tom všetkom vôbec nepôsobí chaoticky. Práve naopak. Ešte zriedkavejšie sa stretávame s rozšírením a modernizáciou, ktorá neznamená zásah do záhrady. Takýto dom stojí v Kodani a navrhlo ho architektonické štúdio Werkt.

Aby nemuseli odísť z mesta

Prostredie v Kodani je dosť neprajné pre pokojný život – mesto je husto osídlené a trh s bývaním veľmi tvrdý. Je pochopiteľné, že v takomto prostredí je veľmi ťažké nájsť dom pre priemerne veľkú rodinu za prijateľnú cenu. Architekti zo štúdia Werkt tvrdia, že podľa nich by mala byť akejkoľvek rodine z Kodane dopriata možnosť zostať v meste. To ich viedlo k cieľu premeniť bežný dom na mimoriadne architektonické dielo: aby sa rodina nemusela sťahovať preč.

 

Pozemok rozšírením neutrpel

„Helmet House“, ako nazývajú svoj projekt architekti, je vlastne rozšírenie existujúceho staršieho domu bez toho, aby bol potrebný zásah do záhrady a pozemku. Jediné možné rozšírenie teda znamenalo zväčšiť obytné priestory smerom do výšky. Týmto spôsobom sa podarilo architektom zdvojnásobiť obytnú plochu, pričom záhrada zostala nedotknutá.

Staré svetlé, nové tmavé

Okrem prepojenia starého a nového bolo jednou z hlavných myšlienok nechať vyznieť kontrast medzi pôvodným domom a prístavbou.

 „Preto sme sa rozhodli zachovať mnohé črty starého domu – okná, steny, podlahy, materiály. Urobili sme len malú obnovu starých fasád, múry pôvodného domu dostali svetlosivú farbu. Fasáda nového rozšírenia má tmavosivú farbu a je vyrobená z gumy Firestone. Materiál je vodotesný a trvanlivý, mohli sme ho zároveň použiť aj na zastrešenie,“ vysvetľujú autori projektu.

Výsledný efekt je jasný

Už z ulice vidno, ktorá časť domu je pôvodná, a tiež jeho modernú nasadenú „helmu“. Napriek tomu moderná aj pôvodná časť tvoria jeden celok, jeden vzájomne prepojený objem. Rozdiely sú vidno i zvnútra. Drevenú podlahu v starej časti domu v modernej prístavbe nahrádza mäkká masívna gumová podlaha. Interiér prístavby je svetlý, naplnený slnkom, ktoré sa rozptyľuje aj do spodného podlažia. Špeciálnu atmosféru poskytuje zimná záhrada s exotickými rastlinami, ktorá je perfektným miestom na trávenie nielen letných večerov.

Spojenie-nespojenie

Veľmi zaujímavým spôsobom je riešené prepojenie interiéru zo starej časti do novej. Kontrast medzi dvoma „svetmi“ podčiarkuje schodisko. To z nového moderného podlažia doslova visí a vôbec neprichádza do kontaktu s podlahou starej časti domu.

 

Helmet House v skratke

Architektonický ateliér: Werkt

Hlavní architekti: Lasse Grønnerup Johannesen & Tobias Mürsch

Lokalita: Kodaň, Dánsko

Plocha: 192 m2

Rok realizácie: 2016

Sabína Zavarská

Foto: Rasmus Hjortshøj

Tagy:
rodinné domy prístavby domov severský štýl

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozľahlý rodinný dom v lone prírody, ktorý nepôsobí rušivo

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky