Rozľahlý rodinný dom v lone prírody, ktorý nepôsobí rušivo

23.08.2018  |     

Kamenný sokel, vyššie podlažia obložené z každej strany šindľami. Krásne výhľady na scenériu talianskych Dolomitov z viacerých smerov. Tak by sa dala charakterizovať rozľahlá vila zahŕňajúca dva samostatné apartmány zakomponovaná do svahu s krásnou okolitou prírodou. Verili by ste, že niekedy tu bol kameňolom?

Pre dve rodiny

Vila od architektov zo štúdia  noa* network of architecture bola realizovaná ako súkromný dom pre dve rodiny. Na rozdiel od dvoj-domov, na ktoré sme zvyknutí u nás, využíva tradičné i moderné architektonické prvky s atypickým riešením dispozície.

Veľkú rolu vo finálnom vzhľade domu zohralo miesto, na ktorom sa nachádza. Okrem toto, že je to svah, s ktorým sa bolo treba pohrať, je to bývalý kameňolom. To bol tiež čiastočne dôvod, prečo je podporná časť domu budovaná z kameňa, podobne ako aj múr pri dome.

 

Do prírody jedine prírodné

Stavebné normy na tomto mieste nedovoľujú žiadnu stavbu, ktorá by nespĺňala prísne kritéria. Architekti sa preto snažili, aby mala vila čo najprirodzenejší vzhľad a čo najmenej rušila prirodzené prostredie. Použitie kameňa na podporné účely stavieb je v tejto oblasti tradičné – kamenné sokle stavieb boli najčastejšie pri domoch na svahoch. Riešenie vily teda nesie v sebe aj čaro prepojenia histórie s moderným. Architekti tvrdia, že tradícia a súlad hrali najväčšiu úlohu v riešení celého projektu. 

Na spoločnom základe

Na spoločnom kamennom základe stoja dva, na prvý pohľad samostatné, jednoduché domy so šikmými strechami a z každej strany pokryté šindľami. Predné fasády oboch domov sú plne presklené. Spodné časti sú riešené ako súkromné priestory – nachádzajú sa tu spálne a hygienické miestnosti. Spoločenské priestory sú umiestnené vyššie, nad spálňami, a sú riešené ako otvorené, aby zvýraznili prienik okolitej prírody do interiéru cez veľké presklené steny.  

Vo vnútri a predsa vonku

„Našim cieľom bolo vytvoriť priestor, ktorý spája obyvateľov domu s okolitou prírodou. Keď sedíte pri kuchynskom stole, ste vo vnútri, a pritom máte pocit, že ste priamo vonku. Stavba kombinuje tradíciu so súčasnou architektúrou, pritom vždy používa silné spojenie s okolitou krajinou,“ vysvetľujú autori projektu architekti Stefan Rier a Lukas Rungger.

 

Vila STEINBRUCH v skratke

Architektonické štúdio: noa* network of architecture
Lokalita: Oberbozen / Soprabolzano
Realizácia: 2015

Sabína Zavarská
Foto: Alex Filz

Tagy:
rodinné domy chaty Dolomity drevené šindle kamenné sokle

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Keď sa „stodola“ inšpiruje katalógovými domami

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky