Krátky čas na stavbu domu a nízky rozpočet? Aj takto môže vyzerať výsledok!

28.08.2018  |     

V prostredí rodinných domov v tesnej blízkosti mesta Bazilej vo Švajčiarsku vyrástol dom s tmavou fasádou a zaujímavými krivkami. Hlavnými požiadavkami majiteľov domu, z ktorých architekti vychádzali, boli nízky rozpočet a krátky čas realizácie.

Aby ladil k rodičovskému domu

Novostavba sa nachádza na pozemku, ktorý patrí rodičom klienta a ktorí tu už majú taktiež postavený dom. Najskôr bolo potrebné pochopiť, ako funguje tento hlavný rodičovský dom, na ktorý museli architekti nadviazať, a to nielen z hľadiska orientácie a využitia spoločnej záhrady. Pôvodný veľký dom je realizovaný v tvare polkruhu a navrhol ho v osemdesiatych rokoch architekt Max Schnetz.

Skĺbenie dvoch myšlienok

Architekti sa rozhodli nadviazať na reč geometrie, ktorou hovorí hlavný dom. Ich snahou bola priestorová celistvosť – teda, aby sa oba domy so sebou „rozprávali“ a vytvárali jeden pôsobivý celok. Ako výsledok hľadanie spoločnej reči z hľadiska tvarového riešenia vznikol zakrivený objekt. Definujú ho ako spojenie dvoch myšlienok: myšlienky „švajčiarskej škatule“ a zakrivenia.

 

Nečakaná expresívnosť

„Minimálne deformácie vonkajších stien zvýrazňujú rohy domu a dávajú mu nečakanú expresívnosť, ktorá charakterizuje a identifikuje objekt,“ vysvetľujú svoje uvažovanie autori projektu. Dom je riešený z dvoch hlavných materiálov: na kamennú pivnicu je postavená drevostavba. Toto spojenie má svoj význam – nadväzuje na tradičné švajčiarskej stavby v tejto lokalite. Zároveň zvýrazňuje kontrast medzi moderným spôsobom stavieb a konštruktívnou tradíciou.

Spojené súkromným chodníkom

Pôvodný a nový dom sú prepojené obmurovanou cestičkou, a tak vytvárajú súkromný priestor. V interiéri nového domu kraľuje svetlé drevo. Priestor je presvetlený veľkými oknami. Na prízemí sa nachádza kuchyňa, obývacia miestnosť s jedálenským kútom – túto časť možno spojiť s druhou vonkajšou terasou. Je tu tiež hygienické zázemie a pracovňa. Po schodoch sa vychádza na prvé poschodie so štyrmi izbami a dvoma kúpeľňami. V pivnici sú technické miestnosti, práčovňa a hobby miestnosť.

 

Casa Curved

Architektonický ateliér: Daluz Gonzalez Architekten

Lokalita: Bazilej, Švajčiarsko

Plocha: 280 m2

Rok realizácie: 2017

Sabína Zavarská

Foto: Alexandra Kreja, Daluz Gonzalez Architekten, www.daluzgonzalez.ch

Tagy:
rodinné domy drevené domy drevostavby

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Minimalistický dom, ktorý v prudkom svahu levituje nad krajinou

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Zdravé bývanie


Ako vybudovať zdravý a bezpečný domov




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky