Realizácia rodinného domu ako dobrý dôkaz, prečo sa rozhodnúť pre pôdorys v tvare písmena L

26.09.2018  |     

Domy s pôdorysom v tvare písmena L dokážu vyčarovať aj z menšieho pozemku dokonalé súkromie. Ak k tomu pridáte veľké presklené steny smerom do záhrady a terasu, vzniká priestor na príjemné rodinné posedenia, či relax bez toho, aby domáci boli niekomu na očiach. Dom v Mníšku pod Brdy je z ulice neprístupný – ale do záhrady otvorený a napriek okolitej zástavbe majú domáci svoj vlastný pokoj.

Prečo L?

Tvarovo jednoduchý, vzhľadovo striedmy jednopodlažný dom z dielne ateliéru Ian Bryan Architects vyrástol v odľahlej časti českej obce Mníšek pod Brdy. Rovinatá parcela dala možnosť architektom uvažovať s pôdorysom v tvare písmena L.

Dom však nie je postavený úplne na okrajoch pozemku, ale pozemok delí na menšiu prístupovú časť a väčšiu súkromnú, rekreačnú, olemovanú krídlami domu. V prístupovej časti sa nachádza vstup do domu s parkovacím priestorom. Dôvodom, prečo sa tento dom snaží čo najviac chrániť súkromie svojich obyvateľov je fakt, že na okolitých pozemkoch sa stavia.

 

Prešpikovaný svetlom

Dostatok prirodzeného svetla v dome je riešený nielen presklenými časťami smerom do záhrady, ale aj pásovým strešným svetlíkom v obytnej časti domu. Strešné svetlíky nájdete tiež v oboch kúpeľniach. Zaujímavá je aj kombinácia použitých materiálov. Teplo sa strieda s chladom: časť obkladu je zo smrekovcového dreva bez povrchovej úpravy, časť z pohľadového betónu so sivou omietkou a z tmavých grafitových prevažne oceľových prvkov. Všetko to sú prírodné materiály, ktoré harmonizujú s prírodným charakterom lokality. Výrazným geometrickým prvkom inak horizontálneho charakteru domu je vertikálne teleso krbu s dvoma komínmi.

Ako je riešená dispozícia?

Tvar domu nahráva nielen súkromnému využitiu záhrady, ale tiež funkčnému členeniu jednotlivých miestností. Logicky vznikla časť spoločenská, teda denná, kde trávia domáci čas spolu, druhou časťou je nočná časť a treťou technická. Technické a hygienické miestnosti sú uložené pri stene smerujúcej k ulici.  

Zo strany záhrady sú priestory lemované terasou. Tá je orámovaná betónovou markízou tvoriacou prirodzené tienenie. Záhrada je prístupná nielen z obytného priestoru, ale aj z jednotlivých izieb.

Energeticky nenáročný

Dom je riešený čo najúspornejšie aj po stránke energetickej. „Vodu čerpá z vlastnej studne. Vykurovaný je tepelným čerpadlom vzduch-voda. V celom dome je osadené podlahové kúrenie. Severná fasáda je plná, zateplená. Naopak, juh je presklený a absorbuje slnečné teplo,“ vysvetľuje architekt Peter Hričovec.

 

RD Mníšek pod Brdy v skratke

Architektonický ateliér: Ian Bryan Architects | Ian Bryan, Peter Hričovec

Spolupráca: Ing. Michal Němec, David Hruška, Ing. Michal Šibrava - statik, Vít Beran - záhrada, stolárstvo FESL - interiér

Lokalita: Mníšek pod Brdy, Česká republika

Realizácia: 2016

Čistá podlahová plocha: 165 m2

Terasa: 65 m2

Sabína Zavarská
Foto: Aleš Jungmann

Tagy:
rodinné domy stavba domu jednopodlažné domy prízemné domy moderné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozľahlý rodinný dom v lone prírody, ktorý nepôsobí rušivo

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky