Z bývalého sídla miestnej samosprávy si spravili takéto úžasné bývanie!

04.10.2018  |     

Takmer 70 rokov starý dom sa istý čas využíval ako sídlo miestnej samosprávy. Alexandra a Toby sa pustili do jeho rekonštrukcie a podarilo sa im vytvoriť v ňom štýlové súčasné bývanie plné zaujímavých kúskov zariadenia.

Predtým

Po prestavbe

 

Čas na zmenu

Po roku bývania v podnájme sa Alexandra a Toby rozhodli nájsť si niečo vlastné, a tak sa začali obzerať po dome, ktorý by si mohli zrenovovať. Netrvalo ani dva týždne, kým v mestečku Alton objavili bývalé sídlo miestnej samosprávy. „Dom mal všetko, po čom sme túžili vrátane veľkej záhrady s výhľadom na polia, a pritom bol neďaleko Londýna, takže Toby by mohol pohodlne dochádzať do práce,“ hovorí Alexandra a pokračuje.

„Mali oň záujem mnohí developeri, no pôvodní majitelia uprednostnili nás, pretože sme im sľúbili, že budove vrátime jej pôvodný účel, takže bude znovu rodinným domom.“ Nehnuteľnosť bola 65 rokov vo vlastníctve jednej rodiny, posledné dva roky tu však už nikto nebýval. „Všade bolo treba niečo urobiť,“ spomína Alexandra. „Usporiadanie obytného priestoru bolo veľmi zvláštne. Na niektorých miestach sa objavovala vlhkosť, inštalácie boli odkryté a ako stavebný materiál bol použitý aj azbest.“

Prízemie bolo rozčlenené na viacero malých miestností, toaleta bola vonku a zimná záhrada mala svoje lepšie časy už dávno za sebou. Na poschodí to nevyzeralo o nič lepšie. Do miestností sa vchádzalo z tmavého a úzkeho priestoru pri vyústení schodiska. Manželia sa rozhodli, že kúpeľňu presunú do najmenšej zo spální, aby tak priestor pred schodiskom zdvojnásobili, a potom upravili povalu a zariadili tam väčšiu tretiu spálňu. Zimnú záhradu nahradili príručným skladom v kontakte so záhradou aj kuchyňou a všetky ostatné miestnosti na prízemí spojili tak, aby vznikol jeden otvorený obytný priestor s kuchyňou, obývačkou a jedálňou.

Vlastnými silami

Keďže Alexandra je výkonnou riaditeľkou spoločnosti, ktorá sa venuje rekonštrukciám, mala výhodnú pozíciu na to, aby šesť mesiacov trvajúcu prestavbu domu navrhla a riadila. Toby bol zasa k dispozícii na najťažšie práce. „Zostavila som rozpočet rekonštrukcie na 90 500 € s predpokladom, že Toby a ja urobíme veľkú časť prác cez víkendy a po večeroch,“ vysvetľuje Alexandra.

Prestavbe, pri ktorej museli najskôr všetko „rozobrať“, aby potom mohli dom nanovo „poskladať“, venovali obaja všetok svoj voľný čas vrátane dovoleniek. „Práce sme si rozdelili a podarilo sa nám vytvoriť skvelý tím. Ja som plánovala a objednávala materiály, kým Toby mal na starosti búranie a odvoz odpadu. Aj väčšinu rekonštrukčných prác robil on spolu s tesárom,“ hovorí Alexandra.

O štyri mesiace bol dom úplne prázdny, vyčistený od zbytočností a pripravený na to, aby sa dvojica mohla pustiť do ďalšej veľkej úlohy – „poskladať“ ho nanovo. „Išlo nám to celkom rýchlo, pretože sme chceli mať všetko hotové čo najskôr, aby sme sa mohli presťahovať. Prístavbu určenú na príručný sklad sme dokonca postavili len za týždeň,“ prezrádza domáca pani a organizátorka rekonštrukcie v jednej osobe.

Jedálenský stôl v rustikálno-industriálnom štýle si majitelia vyrobili z drevených prepravných debien a doplnili ho stoličkami z bazáru. Nad modrým príborníkom s patinou visí maľba od Justina Weeksa, ktorá je Alexandrinou pamiatkou na jej starú mamu. 

Pohovka so zamatovým čalúnením vnáša do obývačky farebnosť a patrí k Alexandriným obľúbeným kúskom zariadenia. Kožené taburetky si manželia kúpili na svadobnej ceste v Maroku, klasické kreslo Ercol z bazáru dali očalúniť látkou s retro vzorom.

Vyrobené vlastnoručne. Novým priestorom dali Alexandra a Toby aj osobnú pečať, aby pôsobili domácky a útulne. Drevené police v obývačke urobili z podlahových dosiek a spočívajú na lacných kovových konzolách.

Kreatívne zariaďovanie

Dvojica sa do prestavaného domu nasťahovala osem mesiacov od začiatku rekonštrukcie. Ostávalo už len zariadiť ho. „O niektorých veciach sme mali vopred jasnú predstavu, iné sme kupovali intuitívne. Neskôr sa napríklad ukázalo, že kúpeľňa bude v industriálnom štýle s obkladom z tmavého dreva, poličkami pripomínajúcimi lešenie a obkladačkami, aké sa používali v metre.“

Steny vo všetkých miestnostiach od prízemia až po podkrovie vymaľovali na bielo, podlahy sú všade z dubových dosiek a nábytok je v sivomodrom odtieni. „Keďže sme si všade zvolili rovnakú farebnosť, mohli sme väčšie množstvo farby kúpiť lacnejšie, čo nám tiež pomohlo trochu ušetriť,“ radí Alexandra.

Pri zariaďovaní domu začali unikátnou zbierkou nábytku a doplnkov, ktorú si už roky budovali pri návštevách blších trhov. Niektoré prvky – napríklad police v obývačke či originálnu vstavanú skriňu so starožitnými dverami, vytvorili sami, aby ich nové priestory pôsobili domácky a útulne a aby im dali osobný punc. Po rok trvajúcej drine sa tešia na dolaďovanie interiérov.

„Väčšina prác je už hotová, ale chceli by sme ešte dotiahnuť niekoľko drobností, aby sme sa nenudili,“ smeje sa Alexandra. „Nikdy sme netúžili po tom, aby bol náš dom úplne hotový. Chceme mať možnosť pridať niekde niečo farebné, alebo zmeniť stenu zaujímavou tapetou,“ dodáva.

Katkin pohľad

Keď sa starý, ošumelý dom s veľkým potenciálom dostane do rúk ľuďom s citlivým srdcom, výsledok vždy stojí za to. Domáca pani mohla čerpať zo svojich niekoľkoročných skúseností v oblasti rekonštrukcií, čo je obrovská výhoda. Sama zostavila celý rozpočet i plán a jej manžel sa podieľal na množstve búracích a tesárskych prác. Obdivujem, ako si obaja manželia úlohy vzájomne rozdelili a vo svojom úsilí vytrvali. Útulný interiér vznikol citlivou kombináciou starého s novým, pričom to staré malo v tomto prípade prvé miesto. Zvyšné moderné a praktické riešenia v dome nechávajú svojou nenápadnosťou vyniknúť tie pôvodné a tak to má byť.

 

KTO TU BÝVA

Alexandra Hull, výkonná riaditeľka konzultačnej spoločnosti Back to Front Exterior Design, a jej manžel Toby, projektový manažér v charitatívnej organizácii na ochranu životného prostredia. Alexandra má rada industriálny a vintage štýl a odtiene sivej farby. 

NÁVRH PRESTAVBY

Back to Front Exterior Design, backtofrontexteriordesign.com

polovica dvojdomu 

počet podlaží: 2 + podkrovie 

dispozícia: 3 spálne

lokalita: Alton, grófstvo Hampshire

TEXT A STYLING: MAXINE BRADY
FOTO: DAVID WOOLLEY, REALHOMES.CO.UK
ZDROJ: časopis Môj dom 9/2018

Tagy:
rekonštrukcia domu zimné záhrady dvojdomy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 11/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky