Prízemný rodinný dom s premysleným geometrickým členením v krásnom horskom údolí

08.10.2018  |     

Prízemná vila v nádhernom prostredí horského údolia na severe Talianska nepôsobí ani napriek svojej veľkej rozlohe mohutne – premyslené geometrické členenie stavby sa postaralo o rozkúskovanie dojmu aj o jej rozmanité interakcie s okolím.

Geometria a priehľady. Už pohľad od vstupnej brány prezrádza, čo túto zaujímavú vilu charakterizuje – rafinovaná geometrická kompozícia, výrazné horizontálne línie a zaujímavé priehľady.

 

Komfort a kontakt s krajinou

Pozemok na okraji talianskeho mesta Sondrio nevyzeral veľmi vábne. Patril elektrárňam, ktorých zamestnanci využívali staršiu budovu obklopenú ihriskami na relax. Napriek nie práve lákavému vzhľadu však malo toto miesto obrovský potenciál – najmä pre veľkosť parcely, ale aj pre okolitú nádhernú horskú krajinu s vinicami, ktoré sú pre región Valtellina typické.

Kameň a drevo. Ušľachtilé prírodné materiály na starostlivo komponovaných plochách stien, podláh a stropov podporujú dojem elegancie a neokázalého luxusu.

Keďže majitelia túžili po pomerne rozľahlom obytnom priestore, ich pôvodnou predstavou bola viacpodlažná rodinná vila. Architekti však zvolili iný prístup. Navrhli prízemnú stavbu, v ktorej spojili komfort so vzťahom k okolitej krajine – striktná geometria bielych horizontálnych objektov pôsobí na pozadí mohutných kopcov prekvapivo harmonicky, navyše, miestnosti na úrovni záhrady umožňujú omnoho intenzívnejší kontakt s okolím.

Spoločenskú časť vily s obývačkou, jedálňou a kuchyňou spájajú so záhradou veľké zasklenia na oboch stranách objektu. Priehľady, ktoré tak vznikajú, ešte umocňujú pocit prelínania sa interiéru s exteriérom.

Geometrické pôsobenie domu podporuje aj farebné a materiálové odlíšenie niektorých plôch, ktoré rovnako ako celkové členenie stavby súvisí aj s ich odlišnou funkciou.

Objekt je členený na niekoľko častí, pričom geometrickosť stavby, ktorá robí architektúru zaujímavou, nie je len samoúčelnou hrou tvarov. Podporuje totiž praktické potreby jednotlivých funkčných zón. Primárnu deliacu líniu tvorí os prístupovej komunikácie – z jednej strany ju lemuje garáž a priestor pre hostí, na druhej sa rozprestiera rezidencia majiteľov. Spája a zároveň oddeľuje ich kryté patio, ktoré sa využíva aj ako vonkajšia jedáleň.

Erikin pohľad

Priznávam sa, že nemám práve v obľube veľké domy. Len v máloktorom sa totiž človek cíti príjemne. Táto vila rozhodne nie je žiaden drobec, no dostala ma niekoľkými vecami. V prvom rade mi je sympatické, že vôbec nevyzerá taká veľká, aká v skutočnosti je – architekti navrhli nízky členitý objekt tak rafinovane, že nevytvára masívne hmoty a vždy vnímate len jeho časť. Pritom ste väčšinou obklopení kombináciou príjemne odľahčenej, zaujímavej modernej architektúry a záhrady pripomínajúcej park. Druhá vec, ktorá je mi sympatická, je naozaj intenzívne prepojenie interiéru s exteriérom – záhradu vnímate v dome všade, v každom pohľade, akoby sa ním prelievala a stávala sa jeho súčasťou. Tento pocit voľnosti ma skutočne očaril. Za citlivé zúročenie nádherného pozemku a architektúru, ktorá sa k okoliu nespráva arogantne, má u mňa palec hore.

 

ARCHITEKT

Duilio Damilano v spolupráci s ďalšími architektmi z Damilanostudio Architects 

rodinná vila

rozloha pozemku 4 150 m2

zastavaná plocha 750 m2

počet podlaží 1

lokalita Sondrio, Taliansko

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: ANDREA MARTIRADONNA
ZDROJ: časopis Môj dom 9/2018

Tagy:
rodinné domy prízemné domy moderné domy

Foto dňa

Rozľahlý rodinný dom v lone prírody, ktorý nepôsobí rušivo

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky