Netypická požiadavka: Chceli dom, ktorý bude pôsobiť dojmom starého

16.10.2018  |     

Máte radi atmosféru, ktorú vytvára surová tehla v kombinácii s vlnitou liatinou a drevom? Priestoru netreba veľa, najmä nech to je útulné! Ak pridáte ďalšie materiály – sklo a kov (i použitý), môže vzniknúť príjemná charizmatická chalúpka v modernom a úspornom štýle.

Stavby zžité s prostredím

Domček Nulla Vale House sa nachádza v prostredí austrálskeho vidieka. V okolí sú staré poľnohospodárske budovy a staré osídlia domáceho obyvateľstva. Všetky majú jedno spoločné: sú to veľmi jednoduché, takmer až primitívne štruktúry, ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou tamojšej krajiny.

 Architekti sa pri návrhu domu v tejto oblasti snažili napasovať nostalgiu prostredia a intenzívne spojenie pozemku s domami aj do novej stavby. Tak, aby jemne dopĺňala kolorit prostredia a neznamenala neprimeraný zásah.

 

Krásna, ale krutá krajina

Oblasť je do veľkej miery „žulovou krajinou“ – krajinou, ktorá je krásna, ale zároveň aj krutá. Jej súčasná podoba je výsledkom vplyvu geologických podmienok za milióny rokov. Na mäkkých horninách môžete vidieť znaky erózie, na mnohých miestach odkrývajú tvrdú žiaruvzdornú žulu. Aj pozemok domu s rozlohu 300 akrov je posiaty žulovými výstupmi.

Elektrinu si vyrábajú sami

Majitelia domu chceli v prvom rade víkendový domček – základné obydlie s minimálnym vybavením, ktoré by bolo možné po čase zmeniť na trvalé bývanie. Vzhľadom na tento zámer je vytvorená aj konštrukcia domu. Dom využíva energiu nazbieranú fotovoltaickými panelmi, jeho súčasťou sú haly na umiestnenie zariadení, ktoré potrebujú na nezávislú prevádzku domu a starostlivosť o pôdou. Inžinierske siete by ste tu totiž hľadali márne.

Dve časti – jedna obytná, druhá technická

Silueta domu sa vďaka štítovej streche takmer zhoduje so siluetami ostatných stavieb v okolí. Samotný dom pozostáva z dvoch častí podobného tvaru – v jednej sa nachádza technické zázemie, pri ktorom sú umiestnené tanky na vodu, v druhej samotné bývanie. Obytná časť je otvorená, hlavný priestor tvorí obývacia miestnosť s kuchyňou. Uprostred je umiestnené hygienické zázemie a na druhej strane domu manželská spálňa.

Aby pôsobil staro

Dom je postavený z pálených tehál a vlnitej liatiny, doplnený masívnym drevom, novou pozinkovanou strešnou krytinou. Všetky materiály vychádzajú z hlavnej požiadavky klienta – vytvoriť dom, ktorý bude pôsobiť dojmom starého. Poskytuje možnosť spať, najesť sa i umyť sa v prírodnom priestore bez zaťaženia moderným uponáhľaným svetom a technikou, ako súčasť skúsenosti, ktorú sa rozhodne oplatí počas života zažiť.   

 

Štúdio MRTN Architects získalo za rok 2017 víťazstvo v súťaži Victorian Architecture Awards, ktorú organizuje Austrálsky inštitút architektov.

Nulla Vale House v skratke

Architektonické štúdio: MRTN Architects

Lokalita: Nulla Vale, Austrália

Plocha: 50 m2

Rok realizácie: 2018

Sabína Zavarská

Foto: Peter Bennetts

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Minimalistický dom, ktorý v prudkom svahu levituje nad krajinou

Najnovšie knihy a časopisy


Urob si sám 11/2018 v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky