Betón, drevo a zábavné detaily: Dynamický dom pre mladú rodinu

17.10.2018  |     

Mladí ambiciózni rodičia sa rozhodli postaviť dom pre seba a svoje deti. Pozemok sa nachádza v blízkosti malého sadu v predmestskej oblasti mesta.

Základom bola dôsledná analýza

Na začiatku práce architektov bolo dôkladné preskúmanie pozemku samotného i vzťahov, ktoré tu fungujú. Do úvahy pri návrhu domu museli brať nielen potreby a požiadavky majiteľov, danosti pozemku, ale aj stavebné pravidlá, ktoré v tejto oblasti existujú. Pred stavbou domu bol pozemok prázdnou, betónovým múrom ohradenou záhradou, ktorá má z oboch strán svojich susedov. Architekti sa snažili, aby dom svojou formou a podobou zapadol medzi ostatných susedov a zvýraznil záhradu, do ktorej je včlenený.

Zeleň ako súčasť projektu

Existujúca zeleň sa stala neoddeliteľnou súčasťou projektu a fungovala vlastne ako pozadie novej výstavby. I preto sa architekti rozhodli samotný dom vytvoriť z troch modulov s obdĺžnikovým pôdorysom. Tieto časti domu sú rôzne poposúvané, a tak vytvárajú mnoho zaujímavých zákutí a možností relaxu v exteriéri. Medzi dvoma krajnými modulmi sa nachádza krytá veranda. Strieška „objíma“ celú budovu dokola, čím vznikli kryté chodníky a viaceré verandy.

 

Spoločenská časť v strede domu

Jednotlivé moduly umožnili tiež efektné členenie dispozície. V najdlhšej okrajovej časti sa nachádza rodičovská spálňa s vlastným hygienickým zázemím a jedna samostatná izba. Centrálna časť obsahuje spoločenské miestnosti: kuchyňu, jedáleň a obývaciu miestnosť, v poslednej časti sa nachádza samostatná izba, hygienické zázemie a šatník.

Zeleň a výhľad na západ slnka

Na severnej strane domu na streche prízemia vznikol otvor, ktorý umožňuje jestvujúcej zeleni rásť ďalej. Z tejto časti preniká svetlo i vzduch do celého interiéru domu, najmä do jeho centrálnej časti. I keď je dom prezentovaný ako jednopodlažná vila, časť sa nachádza aj na poschodí – 40 metrov štvorcových podkrovia. Severozápadná fasáda stavby na prvom poschodí je schválne naklonená na západ, aby umožnila domácim vychutnať si západ slnka.

Betón, drevo a zábavné detaily

Betón, ktorý tvorí veľkú časť použitého materiálu architekti vybrali s ohľadom na okolité stavby, ale aj ako odkaz na betónový múr, ktorý kedysi obklopoval pozemok. Na vysunutej časti prvého poschodia sa nachádzajú solárne panely. Betón preniká aj do interiéru, tu však jeho chladné pôsobenie zútulňuje použité drevo. Architekti dbali na zaujímavé hravé detaily. Jedným z nich je napríklad prvá časť schodiska – spodné tri schody je možné vybrať a zasunúť opačným smerom.

 

FGN House v skratke

Architektonický ateliér: O A S I Architects

Hlavní architekti: Arch Pietro Ferrario, Arch. Francesco Enea Castellanza

Lokalita: Fagnano Olona, Taliansko

Plocha: 150 m2

Rok realizácie: 2018

Sabína Zavarská

Foto: Laura Cavelli

Tagy:
betón rodinné domy moderné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Minimalistický dom, ktorý v prudkom svahu levituje nad krajinou

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 2018/11 v predaji


Vianočná inšpirácia zo Španielska




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky