Jednopodlažný bezbariérový dom zasadený do krásneho prostredia

05.11.2018  |     

Pozemok v českých Miloviciach, na ktorom stojí táto novostavba, sa nachádza pri málo frekventovanej ceste a je celý obklopený lesoparkom. Vďaka tomu sa cítite ako uprostred lesa. Túto atmosféru sa snažili architekti preniesť aj do novostavby rodinného domu. Podarilo sa im to?

Jasné zadanie ujasnilo prácu

Predstavy majiteľov a architektov neboli jediným čo tvarovalo finálnu podobu domou. Zásadnejšie boli lokálne regulatívy, ktoré bolo potrebné vzhľadom na prostredie dodržať. Vďaka citlivému prístupu a porozumeniu medzi architektmi a klientom sa podarilo všetky predstavy o vysnívanom domove vložiť hneď do prvého návrhu. 

 

S bazénom a izbou pre mladšie generácie

Pre majiteľov domu bolo dôležité, aby bol dom jednopodlažný a bezbariérový. Hlavný obytný priestor mal spĺňa kritéria otvorenosti a vzdušnosti, zároveň mal byť bezprostredne napojený na záhradu s bazénom. V nočnej časti okrem hlavnej spálne pre domácich nesmel chýbať šatník, dve kúpeľne a izba pre deti a vnúčatá. Majitelia nevyžadovali garáž – pre auto stačilo kryté státie. Nevyhnutnosťou pre nich však bol sklad dostupný zo záhrady. 

Od strechy sa odvinulo mnohé

Šikmá strecha novostavby vyplynula z platných regulatív, pričom sklon mal byť mierny, okolo 30 stupňov. „To nakoniec určilo základné proporcie domu vrátane jeho konštrukcie. Na jednoduchej murovanej stavbe sú uložené zbíjané väzníky. Tvar strechy prenikol aj do interiéru, kde stropy miestností kopírujú sklon väzníkov. To celému interiéru, spoločne s otvorením na záhradu, dodáva nezameniteľný charakter,“  vysvetľujú autori projektu.

Aby splynul so stromami

Nielen domáci, ale aj architekti, uprednostňovali pri návrhu stavby prírodné materiály. K dominantnému smrekovcu na fasáde boli zvolené kontrastné antracitové okenné rámy hliníkových okien a antracitová plechová strecha. Všetko je navrhnuté tak, aby dom splynul s okolitými odrastenými stromami.

 

Rodinný dom Milovice v skratke

Architektonický ateliér: Stempel & Tesar architekti

Architekti: Ján Stempel, Jan Jakub Tesař

Lokalita: Milovice, ČR

Pozemok: 840 m2

Zastavaná plocha: 234 m2

Úžitková plocha: 115 m2

Projekt a výstavba: 2015 až 2017

Sabína Zavarská
Foto: Filip Šlapal

Tagy:
rodinné domy ČR jednopodlažné domy bezbariérové domy novostavby rodinných domov

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Minimalistický dom, ktorý v prudkom svahu levituje nad krajinou

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 2018/11 v predaji


Vianočná inšpirácia zo Španielska




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky