Spojením dvoch domov v havarijnom stave vzniklo hotové umelecké dielo

22.11.2018  |     

V prestížnej živej časti mesta kedysi stáli dva veľmi úzke domy. Oba boli v havarijnom stave. Majitelia ich využívali ako lacný prenájom izieb pre študentov. Dnes sú zmenené na nepoznanie.

Lacné ubytovanie pre študentov

Izbičky pre študentov boli neudržiavané, nemali žiadnu, alebo len veľmi chabú izoláciu. Niektoré sa nachádzali v suteréne s veľmi obmedzeným prístupom svetla. Nič príjemné, ale ak chcel študent získať lacné ubytovanie v tejto štvrti, nezostávalo mu nič iné.

 

Dnes je z týchto dvoch zanedbaných domov, jeden celistvý moderný projekt. Pozrite sa, čo dokázalo z prakticky neobývateľných a veľmi úzkych domov vytvoriť belgické architektonické štúdio K2A.

Tehlovú ozdobu domu ponechali

Celý projekt spočíval v zjednotení dvoch existujúcich domov, samozrejme, bolo ich potrebné do veľkej miery zrekonštruovať. Takmer nedotknutá zostala krásna predná fasáda, ktorá bola obnovená. Táto tehlová ozdoba domu pochádza z 19. storočia a je charakteristická pre viaceré domy z tohto obdobia v danej lokalite. Veľkou zmenou je otvorenie domu smerom na juh, do záhrady, ktoré dáva domu úplne iný rozmer. Zvnútra boli domy prakticky celé vybúrané a riešené úplne od nuly.

Namiesto mnohých izieb veľkorysé svetlé priestory

„Pri realizácii projektu sme rešpektovali typológiu existujúcich domov, ale zároveň sme využili novú šírku domu, ktorá ponúkla veľkorysé a presvetlené priestory,“ charakterizujú architekti premenu dvoch domov na jeden moderný rodinný dom. Aby bol dom dôkladne presvetlený, svetlo sa doň dostáva nielen bočnými oknami, ale aj zo strechy, kde je mnoho svetlíkov. 

Ako je riešená dispozícia?

Na prízemí sa nachádzajú spoločenské miestnosti, kuchyňa s jedálňou a obývačkou. V bloku uprostred je zabudovaný vstavaný nábytok – úložné priestory a z chodby tiež hygienické zázemie. Na prvom poschodí je rodičovská spálňa so šatníkom a príjemnou veľkou kúpeľňou.

Druhé poschodie patrí jednej samostatnej spálni a veľkému otvorenému priestoru. Nájdete tu aj dve hygienické zázemia. Na treťom poschodí a v podkroví sa nachádzajú ďalšie miestnosti. Zobytnený je aj suterén.

Prírodné tkaniny, drevo a sivá farba

V interiéri dominujú prírodné tkaniny, drevo a sivá farba vo viacerých odtieňoch. Atmosféru dotvárajú umelecké diela, veľké presklenie v jedálenskej časti je možné otvoriť a spojiť tak s exteriérom. Vstavaný nábytok vytvára šarm útulného minimalizmu a čistoty. Šatne, i niektoré kúpeľne, sú riešené veľkoryso. 

Prepojenie s prírodou a históriu stavby pripomína strom, ktorý rastie popri schodisku domu – kedysi sa nachádzal medzi dvoma starými domami. Príjemne je riešená aj vonkajšia terasa s výhľadom na terasovito riešenú záhradku. 

 

House WW v skratke:

Architektonické štúdio: K2A 

Interiér: Permis de Construire

Lokalita: 1000 BRUSSELS, Belgicko

Rok realizácie: 2016

Hrubá zastavaná plocha: +/- 500 m2

Sabína Zavarská
Foto: Oana Crainic, Nicolas Schimp

Tagy:
drevený nábytok rodinné domy prenájom bytov nábytok z masívu čierny interiér

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Moderná drevostavba vo Veternej Porube

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky