Zmysluplná rekonštrukcia starej chaty zo začiatku 20. storočia

29.12.2018  |     

V bývalom kameňolome v západnej časti Sydney stála stará chata zo začiatku 20. storočia.

Mladý pár, ktorý chatu vlastnil, nepredpokladal, že by ju bolo možné zrekonštruovať a vyhľadal architektov s požiadavkou vytvoriť prístrešok, ktorý nazvali „Shedio“.  Stavba mala pozostávať zo štúdia pre ňu a obytného priestoru pre neho.

Rozvinili a zlepšili, čo bolo dané

Skúsení architekti  našli spôsob, ako starú chatu zrekonštruovať tak, aby splnila požiadavky páru. „Nemali sme žiadnu ambíciu pridať podlahovú plochu alebo miestnosti, mali sme ambíciu rozvinúť a zlepšiť to, čo bolo dané. Najmä,  prepojiť chalupu so záhradou, slnkom a oblohou,“ vysvetľujú svoju ideu architekti.

Spojili ho so záhradou

Keďže dom sa nachádzal v registri štátneho dedičstva nebolo jednoduché presvedčiť zodpovedné orgány o vhodnosti rekonštrukcie domu. Architektom sa to podarilo. Zároveň sa im podarilo realizovať aj ďalšie výzvy: spojiť dom so záhradou, prepracovať dispozíciu a pri tom všetkom sa držať rozpočtových obmedzení.

 

Najdôležitejšie momenty premeny

Necitlivé zmeny, ktoré boli na stavbe počas jej života urobené, architekti odstránili. Tehly opätovne použili, predĺžili nádvorie, posilnili spojenie medzi domom a záhradou. Vnútorné priestory otvorili a reorganizovali, obytné priestory otvorili väčšími preskleniami.

K pôvodnej stavbe pribudli dva nové celky, jeden je pripojený k bývaniu a druhý tvorí oddelené štúdio. Oba tieto celky navzájom komunikujú, na druhej strane každý má svoj vlastný život a rytmus. Dôležitou miestnosťou domu je kúpeľňa riešená v špeciálnom japonskom štýle s oknom do súkromnej záhrady.

Inteligentná nová vrstva

„Našim cieľom pri rekonštrukcii bolo udržať to, čo je cenné v pôvodnom dome. Pridali sme novú vrstvu, ktorá inteligentne reaguje na klimatické problémy a osobitosti lokality. Vrstvu, ktorá rešpektuje význam, charakter a rozsah pôvodného obydlia, pričom pridáva skromné, kreatívne súčasné doplnky,“ vysvetľujú ďalej autori premeny starého domu.

Takto sa im podarilo vytvoriť zmysluplnú rekonštrukciu, nie povrchnú premenu, akých je všade veľa. Atmosféru rekonštruovanej chalupy dotvára neodmysliteľná zeleň, ktorá je na niektorých miestach v kontraste s chladnými prvkami fasády.   

Dá sa nosiť ako šál

Fiona a Lee, majitelia obnovenej chalupy, po úprave vyhlásili, že to je ich prvý a posledný domov. Existuje väčšia pochvala práce architektov? Nečudo, dom sa prispôsobuje počasiu a ako autori hovoria „dá sa nosiť ako šál“. Z ďalších vlastností domu treba spomenúť jeho udržateľnosť, pasívne čerpanie svetla a tepla, tienenie silného letného slnka, vysokoúrovňovú severovýchodnú krížovú ventiláciu, zber a následné využitie dažďovej vody, vysokú úroveň izolácie.

Použité materiály sú trvanlivé, celistvé, majú výborné tepelné vlastnosti. Na stavbu bolo použité austrálske drevo prvej triedy z obnoviteľných zdrojov.  

 

House Tempe v skratke

Architektonický ateliér: Eoghan Lewis Architects

Lokalita: Sydney, Austrália

Rozloha pozemku: 330 m2

Úžitková plocha: 125 m2

Rok realizácie: 2013

Sabína Zavarská

Foto: Eoghan Lewis, Roger D'Souza

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Moderná drevostavba vo Veternej Porube

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky