Prispôsobiť dom terénu? V tomto prípade to bolo naopak!

02.01.2019  |     

Vytvoriť návrh rodinnej vily je vždy výnimočným zadaním, v tomto prípade bol zaujímavým aj z iného dôvodu.

Architektov Jana Aulíka, Markétu Aulíkovú oslovil investor totiž po druhýkrát. Už dvadsať rokov jeho rodina žila v rodinnom dome, ktorý vyšiel z ich dielne. O to lepšie sa autorom projektu s investorom komunikovalo. 

Osobný vzťah s klientom je veľkou výhodou

Návrh rodinného domu alebo vily, ako je to v tomto prípade, vychádza z kompromisov a dohôd medzi klientom a architektom. V ideálnom prípade architekt dokáže stvárniť predstavy investora, tak to bolo i teraz. Prvý dom, ktorý architektonické štúdio Aulík Fišer architekti navrhlo pre tohto investora, bol menší, v inom regióne a vznikal za inej situácie. Napriek tomu architekti ťažili z cenného osobného vzťahu s klientom.

Kontrastné prostredie, nesúrodá zástavba

Požiadavky na výstavbu vily boli obvyklé: vytvoriť pohodlné bývanie pre staršiu manželskú dvojicu s dospelými deťmi, kde môžu občas aj s vnúčatami prespávať. Napriek jasnému cieľu, nebolo vytvoriť návrh až také jednoduché.

 

Obec Průhonice je totiž dosť kontrastným prostredím, v ktorom sa vedľa krásneho zámku nachádza nesúrodá rodinná zástavba z posledných 50 rokov. Ulicu, kde je pozemok , charakterizuje odrastená zeleň, vďaka ktorej pôsobí napriek rôznorodým domom stabilizovane.

Terén prispôsobili domu

Lokálne pomery povoľovali zastavať len 20 percent veľkosti parcely, preto musel byť bazén umiestnený do suterénu. Z rovnakého dôvodu autori projektu vytvorili zložitejšie úpravy záhrady, aby sa domáci mohli tešiť kontaktu s ňou.

 „Keďže sme na ulici nenašli architektonické hodnoty, ktoré by sme chceli vtiahnuť do nášho projektu, zvolili sme jednoduchý koncept: smerom do ulice je otočená striktná tvár domu, smerom do záhrady je stavba členitá. Tieto dve odlišné formy spája veľkorysý dvojpodlažný železobetónový rám – architektonické meradlo celého objektu,“ vysvetľujú svoje uvažovanie autori projektu.

Ako je riešená dispozícia?

Hlavné obytné zóny sa nachádzajú na prízemí vily. Tu nájdete priestrannú obývaciu miestnosť a jedáleň s kuchyňou dimenzovanú pre stretávanie sa väčšej rodiny. Na rovnakom poschodí sa nachádza hlavná spálňa majiteľov domu so zázemím.

Prvé poschodie patrí dvom hosťovským izbám a pracovni. Tá má samostatný vstup z ulice. V podzemí vedľa garáže a technického zázemia sa nachádza osemmetrový bazén so saunou a malým fitness priestorom.

Veľmi príjemným riešením je presklenie steny medzi bazénom a zníženou časťou záhrady, ktoré je možné otvoriť a vychutnať si súkromný priestor príjemného exteriéru.

 

Vila Průhonice v skratke

Architektonický ateliér: Aulík Fišer architekti

Autori: Jan Aulík, Markéta Aulíková

Spolupráca: Kristýna Kredbová

Lokalita: Průhonice, ČR

Návrh: 2016

Realizácia: 2018

Pozemok: 1 500 m2

Zastavaná plocha: 303 m2

Obstavaný objem: 2 635 m3

Úžitková plocha: 613 m2, z toho obytná časť: 236 m2

Foto: AI photography

Text: Sabína Zavarská

Tagy:
rodinné domy vily moderné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Drevostavba s takmer nulovou spotrebou energie

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 3/2019 v predaji


Zo starého domu parádny loft




Predplatné

Kúpiť v e-shope

 

 

Najnovšie príspevky