Bývanie pre štvorčlennú rodinu s atypickým pôdorysom domu v tvare mnohouholníka

04.01.2019  |     

Domy nepravidelných tvarov vznikajú zvyčajne kvôli atypickému tvaru pozemku, ktorému sa musia prispôsobiť.

Dom pre štvorčlennú rodinu na okraji Pardubíc stojí na veľkom pozemku s krásnou záhradou. V blízkosti sa nachádza les a po stranách stavby typové domy robotníckej kolónie. Ako vznikol?

 

Architekta vyhľadal už s navrhnutým domom

Začiatok celej akcie nebol typický. Investor a majiteľ pozemku totiž prišiel za architektom už s navrhnutým domom. Problém bol v tom, že nevedel, koľko bude daná investícia stáť, ale návrh nezodpovedal ani jeho potrebám. Keby trval na realizácii návrhu, s ktorým prišiel, minul by celý majetok za niečo, čo vlastne vôbec nepotrebuje. Zdeněk Balík sa rozhodol teda začať odznova – ak mal byť výsledok optimálny, iné riešenie nepripadalo do úvahy.

Odstrčený od ulice

Od ulice si všimnete len nenápadnú sivú bránu, za ktorou pokračuje voľné priestranstvo. Architekt schválne odstrčil dom od ulice smerom hlbšie k pozemku, aby vytvoril súkromnejšie prostredie. Navyše na vydláždenom priestore pred domom sa môžu hrať deti. Podstatou tohto domu je pôdorys v tvare mnohouholníka. Pripomína kryštál alebo biely balvan posadený uprostred záhrady. Týmto spôsobom získali domáci ochranu vlastného súkromia, ale tiež aj výnimočný výhľad.

Ako je riešená dispozícia?

Na prvom nadzemnom podlaží je smerom do záhrady orientovaný denný spoločenský priestor – jedáleň s obývačkou s krbom a možnosťou vyjsť na terasu. Pri  jedálni je umiestnená samostatná kuchyňa so špajzou a technická miestnosť, na druhej strane domu zase nájdete pracovňu s hygienickým zázemím. Horné podlažie domu je riešené ako súkromná zóna. Nachádza sa tu spálňa rodičov s kúpeľňou, šatňou, dve samostatné izby, pracovňa. Schodisko je obkolesené galériou

Točíte schodisko preráža strechu

Obe podlažia domu sú uprostred prepojené točitým schodiskom, ktorého pomyselná šachta preráža aj strechu. Vďaka svetlíku v streche sa tiež z obývačky môžete pozerať na hviezdy. Cez deň zase týmto strešným oknom preniká do interiéru dostatok svetla.

 

RD na Studánce v skratke

Architektonický ateliér: ZETTE ateliér s.r.o.

Autor: Zdeněk Balík

Lokalita: Pardubice, ČR

Štúdia: 2013

Projekt: 2014

Realizácia: 2015 až 2018

Úžitková plocha: 165,1 m2

Sabína Zavarská

Zdroj a foto: ZETTE ateliér s.r.o.

Tagy:
rodinné domy dvojpodlažné domy atypický pôdorys

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Drevostavba s takmer nulovou spotrebou energie

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky