Jednoduché riešenie pre rodinný život na vidieku? Odpoveďou môže byť aj tento dom

10.01.2019  |     

Tento jednoduchý rodinný dom sa nachádza vo vidieckom prostredí. Naokolo je poľnohospodárska pôda a ticho. Pri navrhovaní domu bolo nevyhnutnosťou vytvoriť citlivé prepojenie ľudského, moderného a prírodného elementu. Výsledkom je jednoduchý, pohodlný a ekologický dom, v ktorom je radosť žiť.

Vychádzali z miestnych tradícii

Súlad s prírodou mali architekti pri navrhovaní domu na mysli prakticky stále. Z materiálov použili drevo, žulu a ďalšie lokálne materiály. Tvar domu prevzali z existujúcich miestnych hospodárskych stavieb, pričom sa pokúsili pretaviť tradičné techniky a zvyky do nových foriem. Samozrejme, tradičné riešenie bolo potrebné prispôsobiť súčasnému každodennému životu a novým potrebám moderných obyvateľov. 

 

Tri základné línie

Celá stavba bola navrhnutá na základe troch základných línii. Prvou bola orientácia voči slnečnému žiareniu, z ktorej vyplynulo umiestnenie technických a servisných miestností na sever. Obytné miestnosti sú orientované na juh, kde sa otvára pohľad na okolitú krajinu. 

Druhou podmienkou, ktorá výrazne ovplyvnila umiestnenie a orientáciu bolo vytvorenie vlastného súkromia. Vzhľadom na to sú najväčšie presklenia a okná orientované do vlastnej záhrady a naopak – zo strany cesty dom pôsobí uzatvorene, neprístupne, ale vďaka použití dreva nie tvrdo a neprívetivo. 

Treťou líniou, ktorú architekti sledovali, bolo oddelenie spoločenských častí domu od súkromných miestností. 

Rôzne výšky strechy

Stavbu od príchodovej cesty oddeľuje kryté parkovanie s technickým zázemím a nižšou strechou. Samotná obytná zóna s vyššou strechou sa nachádza za ním. Použitie dvoch výšok strechy pomáha určiť priority daných priestorov, ale nevytvára žiadne bariéry. Naopak, zlepšuje spojenie medzi funkciami domu a podporuje rodinný život v ňom. Architekti do projektu zakomponovali i dnes už neodmysliteľné vlastnosti moderných stavieb: udržateľnosť, ekológia, kvalitné vetranie.

Ako je riešená dispozícia?

Vchod do domu je z ulice prakticky nepostrehnuteľný. Nachádza sa uprostred hmoty domu a jasne oddeľuje spoločenskú časť od súkromných miestností. Vľavo nájdete súkromné miestnosti (dve detské izby a manželskú spálňu s hygienickými zázemiami), vpravo spoločenskú časť. Oproti vstupu vznikla vonkajšia krytá terasa, ktorá ešte výraznejšie definuje členenie domu a vnáša prirodzené osvetlenie do vstupnej haly a chodby. Veľké okná z obývačky spojenej s jedálňou je možné uzatvoriť drevenými „okenicami“. Z týchto miestností je východ na kamennú terasu, z ktorej sa dá po schodoch zostúpiť do záhrady.

 

„Dom pre sestru“ v skratke

Architektonický ateliér: Balthazar Aroso Arquitectos

Lokalita: Penafiel, Portugalsko

Plocha pozemku: 1 388 m2

Plocha domu: 264 m2

Rok realizácie: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Tiago Casanova

Tagy:
rodinné domy drevostavby vidiecke domy ekologické domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 8/2019
v predaji


Najkrajšie rastliny v novembri




Predplatné

 

 

Najnovšie príspevky