Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?

14.01.2019  |     

Z jednej strany cesta, z druhej strany prudký svah. Na takomto mieste stojí jednoduchý dom so skromným vzhľadom.

Zo strany prístupovej cesty vidíte jednopodlažný drevom obložený domček, ale jeho druhá strana odhaľuje dve podlažia a poskytuje nádherný výhľad na mesto.

 

Lokalita trpí nesúrodou zástavbou

Z niekdajšej poľnohospodárskej krajiny v Kočkove sa postupne stala záhradkárska kolónia, navyše – v ostatných rokoch zaťažená nesúrodou a zle koordinovanou trvalou zástavbou. Pozitívne na tejto špecifickej parcele bolo, že i dnes je v tejto oblasti pokoj a poskytuje krásne výhľady na mesto. 

Štvorčlenná rodina, ktorá sa rozhodla postaviť na vysoko umiestnenej parcele dom predtým bývala na blízkom sídlisku. Dnes sa naň môžu pozerať z terasy vlastného domu. Výhľad nie je zaujímavý len kvôli tomuto faktu. Tiež sa odtiaľto dá pozorovať, ako sa časom mení krajina i samotné mesto – Ústí nad Labem (Kočkov je jeho časťou). 

Nechceli, aby dom „bil do očí“

Zámerom architektov zo štúdia 3+1 architekti, ktorý dom navrhli, bolo vytvoriť jednoduchý, malý domov. 

„Zámerne sme sa vyhýbali opulentnej pseudomodernite a veľkosti vystavenej na obdiv susedom. Nosnou témou nášho projektu je ľudskosť. Tá sa nachádza aj v blízkych záhradných chatkách a prístreškoch. Žiaľ, tieto jednoduché stavby, ktoré oblasť charakterizovali, sa už dnes stávajú outsidermi. Vytláča ich nová výstavba bez spojitosti s prostredím a históriou lokality,“ vysvetľujú autori projektu svoje uvažovanie. 

Ako je riešená dispozícia?

Výsledkom je jednoduchý projekt zložený z dvoch častí – parkovacieho státia a do terénu zapasovaného dvojpodlažného rodinného domu. Vstupuje sa cez dvere s okrúhlym oknom do vyššieho podlažia. 

V rovnakej výške – priamo z ulice je aj zastrešené parkovacie státie pre dve autá. V hornom podlaží nájdete hygienické zázemie a štyri samostatné miestnosti. Nižšie podlažie, ktoré je čiastočne zasadené do terénu je dennou zónou. Tu je umiestnená obývacia miestnosť s jedálňou i kuchyňa, ktorá fascinuje oknom s výhľadom umiestneným priamo nad pracovnou doskou. Nachádza sa tu aj jedna spálňa. 

Z obývacej časti môžu domáci vyjsť priamo na čiastočne krytú terasu s posedením. Najkrajší výhľad na mesto je práve odtiaľ. 

 

RD Kočkov v skratke

Architektonický ateliér: 3+1 architekti

Lokalita: Kočkov, Ústí nad Labem, ČR 

Projekt: 2014

Realizácia: 2018

Plocha pozemku: 1 020 m2

Zastavaná plocha: 103 m2

Úžitková plocha: 143 m2

Obstavaný priestor: 630 m3

Sabína Zavarská 
Foto: Pavel Plánička

Tagy:
rodinné domy svahovitý pozemok novostavby rodinných domov

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 7/2019
v predaji


Čo musíte robiť v záhrade na jeseň




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky