Dom pre horolezca: Načo ísť do spálne po schodoch, keď sa dá ináč?

18. 01. 2019
Zdieľať

Každý pohodlný domov by mal byť prispôsobený potrebám a koníčkom jeho obyvateľov. Ako však upraviť dom, v ktorom by si prišiel na svoje horolezec? Vtipné a zábavné riešenie priniesol Petr Suske z ateliéru SEA.

V čom môže byť dom pre horolezca iný od zvyčajných domov?

Napríklad tým, že jeho súčasťou bude horolezecká stena z prízemia do horného podlažia. Vďaka nej nemusí domáci chodiť z obývačky do spálne nudným spôsobom – po schodoch, ale môže si precvičiť svoje schopnosti a vyliezť do spálne rovno po stene. Tento prvok pôsobí v dome osviežujúco aj po vizuálnej stránke, nielen funkčnej.

 


Rodinný dom pre horolezca

Rodinný dom pre horolezca
Luboš Fuxa, Petr Suske

Ľahké drevo a ťažký kameň

Tému „domu pre horolezca“ ateliér SEA pretavil aj do ďalších aspektov domu. Materiálovo sa tu striedajú ľahké farebné drevené konštrukcie s ťažkými murovanými, na ktorých je kamenný obklad. Samotný obal domu tvorí kamenný kváder a jednotlivé miestnosti v interiéri sú tvorené „drevenými búdami“. Tie predstavujú kuchyňu, kúpeľňu a pracovňu. Záhrada pripomína horskú lúku.


Rodinný dom pre horolezca

Rodinný dom pre horolezca
Luboš Fuxa, Petr Suske

Ako je riešená dispozícia?

Čo najjednoduchšie. Prízemie  tvorí denná obytná zóna. Nachádza sa tu aj veľké technické zázemie a prístrešok pre auto. Najdominantnejším momentom celého obytného priestoru je horolezecká stena, ktorú môžeme vnímať nielen funkčne, ale aj ako netradičnú dekoráciu. Navyše, popri nej je vertikálne otvorený priestor domu až do horného podlažia.

 

Na poschodí sa nachádza spálňa a pracovňa. Pôsobivým momentom je prienik záhrady do interiéru prostredníctvom vonkajšieho obytného priestoru. Ten sa totiž nachádza uprostred vnútorného obytného priestoru. Vytvára efekt, že keď ste vo vnútri, cítite sa ako vonku, ale platí to aj naopak – ak ste vo vonkajšom obytnom priestoru, cítite sa čiastočne v interiéri.


Rodinný dom pre horolezca

Rodinný dom pre horolezca
Luboš Fuxa, Petr Suske

Teplo, ekológia a bonus navyše

Nemenej dôležité sú technické parametre a ekologická stránka projektu. Dom je nadštandardne tepelne izolovaný. Rovná zelená strecha dala priestor pre umiestnenie fotovoltaickej jednotky. Ani dažďová voda nejde nazmar – je zbieraná v retenčnej nádrži a využívaná na polievanie záhrady. Pre pohodlie domáceho nechýba vonkajšia vínna pivnica, ku ktorej sa môžete dostať cez prístrešok za kuchyňou.


Rodinný dom pre horolezca

Rodinný dom pre horolezca
Luboš Fuxa, Petr Suske

Dom pre horolezca v skratke:

Architektonický ateliér: SEA / www.ateliersea.com

Autor: Petr Suske

Dodávateľ : Stavby Hubáček +Himl s.r.o.

Plocha pozemku: 1 000 m2 

Zastavaná plocha: 143 m2

Úžitková plocha : 226 m2 

Obytná plocha: 137 m2

Obstavaný priestor: 1 035 m2

Realizácia: 2010

Sabína Zavarská

foto: Luboš Fuxa, Petr Suske

Kategória: Návšteva
Tagy: kamenná fasáda kamenný dom rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia