Fantastická premena! Storočný dom by ste dnes ani nespoznali

24.01.2019  |     

Obyvatelia mesta Rožnov pod Radhoštěm boli veľmi prekvapení premenou viac ako storočného domu, ktorý roky špatil ulicu Čechova. Nová podoba osviežila celý vzhľad okolia, najväčšie tajomstvá však nájdete v interiéri a mimo pohľadu z ulice.

Zbúrať ho nechceli

Pri pohľade na starý, viac ako storočný dom by ste povedali, že radšej zbúrať a postaviť nový, ako sa pustiť do náročnej rekonštrukcie. Je pravdou, že jednoduchá nebola, ale výsledok stojí za to. 
 
 
Tento starý opustený dom v centre mesta kúpil majiteľ z jedného jediného dôvodu: tak dlho chodil okolo neho, že sa doň zamiloval. Dom je súčasťou jednotnej rodinnej zástavby ulice pozostávajúcej zo 6 rodinných domov od dvoch významných miestnych staviteľov začiatku minulého storočia. I to bol dôvod, ktorý sa podieľal na rozhodnutí nebúrať, ale rekonštruovať. 
 

Zachovali pôvodný vzhľad

Od začiatku bolo jasné, že čiastočne podpivničený objekt z tradičného muriva s jedným podlažím a čiastočne obývaným podkrovím bude treba rekonštruovať vo veľkom – celkovo. I keď dom nie je pamiatkovo chránený, znamená časť histórie centra mesta a navyše, stojí na pomedzí ochrannej zóny kostola. Zachovanie pôvodné vzhľadu domu teda bolo niečo, o čom sa ani nediskutovalo. 
 

Dobre utajená moderná časť

Požiadavkou nového majiteľa domu bolo vytvoriť dve samostatné bytové jednotky s vlastným vstupom, ktoré by sa v prípade potreby dali priamo prepojiť. Súčasťou rekonštrukcie bolo tiež riešenie prístavby. Je navrhnutá i realizovaná v strohom modernom technickom minimalistickom štýle, pritom nepôsobí rušivo, skôr zaujímavo a konfrontačne. 
 
 
„Od začiatku práce na tomto projekte sme chceli postaviť proti sebe históriu a súčasnosť stavby. Premieta sa to aj vo výslednom výraze a v materiálovom riešení. Smerom do ulice zostal dom prakticky nezmenený – aj napriek silnému zatepleniu boli zachované pôvodné proporcie domu, hĺbka osadenia okien, ich členenie, ozdobné vlysy s kvetinovým motívom. Nová časť je orientovaná do záhrady a skrytá pri pohľade z ulice,“ vysvetľujú autori projektu.
 

Betón v záhrade

Pred zrakmi skrytá nová časť je vytvorená z pohľadového betónu s vnútorným zateplením (technický blok) a z keramických blokov (prístavba obytnej časti bytu na úrovni prvého nadzemného podlažia a strešná terasa patriacou k bytu v podkroví). Obytná prístavba je ošetrená bondovou vetranou fasádou a hliníkovými oknami. V prístavbe nájdete betón aj v interiéri – na stropoch, v podkroví je použitá keramická dlažba a veľkoformátová dyhovaná preglejka. 
 

Terapia svetlom

Jedinečnú atmosféru vytvára podsvietenie ónyxových prvkov v kúpeľni, osvetlenie RGB programovateľnými LED svietidlami s chromoterapeutickým účinkom. Samozrejmosťou je vybavenie domu centrálnym elektronickým riadiacim systémom. V suteréne sa nachádza technické zázemie. V rámci rekonštrukcie dostalo novú podobu aj oplotenie domu a spevnené plochy. 
 
 

RD Čechova v skratke

Architektonický ateliér: janca architect, www.arch-janca.cz
 
Autor: Ing. arch. Karel Janča - J.A.K.
 
Spolupráca: Martin Kaňák
 
Lokalita: Rožnov pod Radhoštěm
 
Dokončenie: 2018
 
Plocha stavebného pozemku: 944,0 m2      
                              
Zastavaná plocha RD: 112,9 m2
 
Zastavaná plocha prístavby: 96,7 m2
 
Obstavaný priestor pôvodná časť / prístavba: 826,5 m3 / 526,4 m3
 
Podlahová plocha: 1. byt/ 2. byt 150 m2 / 89,5 m2
 
Zastavaná plocha nových spevnených plôch: 219,2 m2
 
Obytná plocha  1. byt/ 2. byt 77,0 m2 / 53,2 m2
 
Zastavaná plocha (RD, prístavba, spevnené plochy) 434,1 m2
 
 
Sabína Zavarská 
Foto: Jakub Sobotka

Tagy:
rodinné domy rekonštrukcia domu prestavba domu prístavba domu

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky