Ako zrekonštruovať starú chatu a nápadito zväčšiť jej priestor?

06.02.2019  |     

Stará chata pri jazere už dynamickej rodine nestačila. Pribudli nevlastné deti a bolo treba uvažovať o jej rozšírení.

Každý člen rodiny potreboval vlastný pokojný kútik, ale deti aj spoločné miesto na hranie. Architekti navrhli rozšírenie, ktoré vzdáva hold historickému domu a zároveň odráža krásu krajiny.

Vylepšená a zjednodušená verzia starého 

Architekti z ateliéru ACDF Architecture vytvorili nový priestor ako biely hranol na betónovom podstavci – túto ideu už využili aj pri iných stavbách. Nový dom pôsobí ako vylepšená verzia existujúceho domu s čistými líniami. Tento kontrast navádza na zamyslenie sa medzi minulým a súčasným, medzi históriou a budúcnosťou. Nakoniec, prístavba vznikla kvôli mladšej generácii. Plechová strecha v kombinácii s dreveným obložením pripomína hladkú lesklú kôru briez, ktoré tu rastú.  

 

TIP: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Ako je riešená dispozícia? 

Jednoduchosť a dôraz na použité materiály v interiéri zosobňujú leštené betónové podlahy a detaily z prírodného dreva. Na prízemí sa nachádza otvorený priestor s veľkými oknami, ktoré poskytujú výhľad na jazero. Krb na centrálnom mieste veľkej obývacej izby vytvára atmosféru pohodlia a harmónie. Zabudované lavice v spoločných priestoroch zároveň plnia funkciu úložných priestorov. Súčasťou obývačky je herný stôl, vhodný na spoločné trávenie voľného času s deťmi. Nižšie je umiestnená spálňa, využívajúca klesajúci terén. 

Sklený most ako spojenie minulosti so súčasnosťou

Starý a nový dom spája sklený mostík. Z kuchyne v pôvodnom dome sa cez neho dostanete priamo do obývačky v prístavbe. Okrem toho, že je zdrojom prirodzeného svetla v dome, ponúka „prestávku“ medzi interiérmi s výhľadom na prírodu. Prechádzajúc po mostíku sa cítite ako vonku. Navyše, keď ste v kuchyni, môžete vizuálne komunikovať s ľuďmi v obývačke a naopak. 

 

Chata Malá sestra v skratke

Architektonický ateliér: ACDF Architecture

Tím architektov: Maxime-Alexis Frappier, Patrick Morand, Yoanna Anastassova, Kassandra Bonneville, Mireille Létourneau, Romilda Reda

Spolupráca: Étienne Hotte

Lokalita: Saint-Donat, Quebec, Kanada

Plocha: 130 m2

Rok realizácie: 2018

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: v2com, Adrien Williams

Tagy:
chaty chalupy rekonštrukcia chaty drevené domy betónová podlaha

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Keď sa „stodola“ inšpiruje katalógovými domami

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 3/2019 v predaji


Najkrajšie rastliny v máji




Predplatné

 

Najnovšie príspevky