Ako získať súkromie, ak je pozemok na rohu ulice? Tento zaujímavý dom vám odpovie

04.03.2019  |     

V obci ležiacej približne 5 kilometrov na juh od Českých Budějovíc na rohovej parcele stojí biely dom z dielne architekta Jiřího Weinzettla.

Charakterizuje ho asketický vzhľad a biely zaoblený múr, ktorý zároveň z vnútornej strany vytvára súkromné átrium. Prečo sa architekti rozhodli pre takýto zvláštny tvar?

Z ulíc uzatvorený

Dom stojí na rohovom pozemku, a tak bolo potrebné vytvoriť návrh, ktorý by súkromie domácich chránil z dvoch strán. Obe fasády, ktoré sú v kontakte s ulicou, sú riešené ako uzatvorené, pričom jedna obsahuje drevenú bránu do garáže a vstup do domu. 

 

Smerom do záhrady je dom otvorený vďaka veľkým preskleniam. Tým najväčším sú posuvné dvere, vďaka ktorým je možné prepojiť interiér s krytou terasou a exteriérom. Druhá terasa (átrium) je ukrytá medzi domom a zaobleným múrom chrániacim jej súkromie. Tu je nainštalovaná aj vonkajšia sprcha. 

Reakcia na presýtené okolie

„Slnko, ktoré sa odráža o zaoblený roh múru prepožičiava átriu príjemnú atmosféru už od skorého rána. Kým interiér počíta s využitím remeselných nábytkových prvkov, prírodných materiálov a farieb, vonkajší výraz domu je riešený s podstatnou dávkou triezvosti – absencia detailu (strešný plášť bez presahu, omietka bez soklu, okno bez rámu). Istá forma askézy – minimalizmu je v tomto prípade odpoveďou na všade v okolí prítomnú presýtenosť,“ zdôvodňuje vzhľad domu architekt Jiří Weinzettl.

Pôdorys v tvare písmena T

Pôdorys domu sa najviac podobá na písmeno T vpísané do nepravouhlého štvoruholníka s jedným zaobleným rohom. Kratšie rameno domu vytvorilo priestor na garáž, dielňu a technické zázemie. Taktiež je z tejto strany vstup so šatňou a hygienickým zázemím. Zo zádveria sa dá prejsť do hlavného obytného priestoru, ktorý je položený o päť schodov nižšie. Znížením úrovne podlahy architekti dosiahli viac ako štvormetrovú výšky v hrebeni pultového stropu. Sedlovú strechu, s ktorou sa architekti pohrali po svojom, predpisujú v lokalite platné stavebné regulatívy. Predpísaná bola aj výška domu.

Ako je riešená dispozícia? 

Kuchyňu, jedáleň a obývačku od seba oddeľujú len vložené nábytkové prvky. Jednou z najdôležitejších požiadaviek majiteľov bola maximálna vzdušnosť v interiéri a intenzívny kontakt so záhradou. Cez spoločnú centrálnu šachtu môžete vojsť do dvoch detských izieb, ktoré sú tiež orientované na juh. Ďalej sa tu nachádza kúpeľňa, pracovňa a hlavná spálňa rodičov. Zaujímavým spôsobom je riešená nika na spanie v detskej izbe, ktorej súčasťou je nielen samotná posteľ, ale aj úložné priestory. 

 

RD Litvínovice v skratke

architektonický ateliér: Ateliér 111 architekti

autor: Ing. arch. Jiří Weinzettl

inžinier projekt: Ing. Michal Hamada

lokalita: Litvínovice, České Budějovice

projekt: 2014

realizácia: 2016 až 2018

zastavaná plocha 262 m2

úžitková plocha 218 m2

Sabína Zavarská
Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice 

Tagy:
architektúra rodinné domy novostavby moderné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 9/2019 v predaji


8 originálnych návštev




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky